Αρχική Καταστροφές Έκλεισε ΧΥΤΑ λόγω διαρροής αποβλήτων

Έκλεισε ΧΥΤΑ λόγω διαρροής αποβλήτων

0
ΧΥΤΑ
Διαφήμιση

Έκλεισε προσωρινά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, από την Τετάρτη και για άγνωστο χρονικό διάστημα, λόγω των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν εκεί και της διαρροής αποβλήτων στον Κορινθιακό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, αιτία ήταν η κατολίσθηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του, σε σημείο όπου πραγματοποιούνται εργασίες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών.

Ο δήμαρχος Θ. Παναγόπουλος, αποφάσισε να κλείσει ώστε να ληφθούν νέα δείγματα από γεώτρηση και να γίνουν μετρήσεις στα υπόγεια ύδατα.

Η παραπάνω απόφαση ταυτίζεται, χρονικά τουλάχιστον, με το προαναγγελθέν αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα το οποίο κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Αν.Αιγιάλειας, ζητώντας το άμεσο κλείσιμο του «ρυπογόνου ΧΥΤΑ», με 170 υπογραφές κατοίκων.

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, μετά την είδηση ότι έκλεισε ο ΧΥΤΑ Αιγείρας από διαρροή αποβλήτων στον Κορινθιακό Κόλπο, έκανε την ακολουθεί δήλωση:

«Αυτή η Ντροπή, αυτή η Αδιαφορία για την ανθρώπινη υγεία, αυτή η Περιφρόνηση  κάθε έννοιας περιβαλλοντικής προστασίας που ονομάζεται Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αιγείρας, χθες έγινε γνωστό ότι έκλεισε, γιατί υπήρξε κατολίσθηση σε τμήμα των εγκαταστάσεών του και ότι προκλήθηκε νέα διαρροή στη θάλασσα.

ΧΥΤΑ

Εδώ και πολλά χρόνια, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Καταγγέλλουν ότι έχει κορεσθεί και πλέον έχει μηδενική χωρητικότητα, ότι εκεί καταλήγουν παράνομα νοσοκομειακά και βιομηχανικά απόβλητα και ότι ο βιολογικός καθαρισμός σχεδόν ποτέ δεν λειτούργησε και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων και μόλυνσης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Καταγγέλλουν, και είναι αλήθεια, ότι από το 2015 δεν υπάρχει ούτε άδεια λειτουργίας όπως επιβάλλει ο Νόμος, γιατί κανείς δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του κάτω από αυτό το έγκλημα.

Καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας που υποτίθεται ότι προστατεύει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Απέναντι στις εκκλήσεις, στις διαμαρτυρίες και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων που ζητούν να εφαρμοστεί ο Νόμος, παρατάξανε την αστυνομική βία, όπως έκαναν και χθες στο Γραμματικό».

Το ιστορικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» το πρόβλημα στην περιοχή δεν είναι νέο. Ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε το 2007 για τα απορρίμματα από την Αιγείρα, την Ακράτα και το Διακοπτό, όμως εδώ και 4 χρόνια εξυπηρετεί και το Αίγιο. Ως αποτέλεσμα, είναι πλέον υπερκορεσμένος, ενώ λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια.

Μετά την πίεση που ασκούν την τελευταία διετία οι κάτοικοι της περιοχής, ο δήμος ξεκίνησε έργα για τη συντήρηση και επέκταση του υπάρχοντος κυττάρου, με σκοπό να ανανεωθεί η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ. Πριν από λίγες ημέρες, όμως, μια κατολίσθηση στον χώρο επέκτασης του ΧΥΤΑ ήρθε να περιπλέξει για ακόμα μία φορά την κατάσταση.

«Κλείσαμε τον ΧΥΤΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του ΧΥΤΥ. Η πρώτη φάση των έργων τελείωσε και η δεύτερη βρίσκεται σε εξέλιξη», εξηγεί ο δήμαρχος της περιοχής, Θανάσης Παναγόπουλος.

«Υπάρχουν όντως αρκετά προβλήματα με τις απορροές από τον ΧΥΤΑ. Γι’ αυτό θα ξαναφτιάξουμε τις περιμετρικές τάφρους και θα σκεπάσουμε τον ΧΥΤΑ, ώστε να μη δέχεται το νερό της βροχής».

Οι εργασίες αυτές δεν θα συνεπάγονται την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ. «Θα αφήσουμε ξεσκέπαστο το κομμάτι που θα χρησιμοποιούμε. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας ανανέωσης της αδειοδότησης», αναφέρει. Όσο ο ΧΥΤΑ είναι κλειστός, τα σκουπίδια της περιοχής (στην οποία εξακολουθεί να μην υπάρχει ανακύκλωση ή άλλη διαχείριση) θα μοιράζονται στους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, Αγρινίου, Ακτίου-Βόνιτσας, Μεσολογγίου και Δυτικής Αχαΐας.

Οι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούν τον δήμο ότι προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια. «Η κατάσταση είναι τραγική. Με κάθε δυνατή βροχόπτωση, φεύγουν μαύρα ζουμιά από τον ΧΥΤΑ στο ποτάμι και από εκεί στη θάλασσα. Φοβούμαστε ότι σύντομα θα υπάρξει και κατάρρευση του ίδιου του ΧΥΤΑ, γιατί έχει δεχθεί 2,5 φορές περισσότερα σκουπίδια από αυτά για τα οποία είχε δημιουργηθεί», λέει ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου, μέλος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων.

«Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, έπειτα από πιέσεις μας, η Περιφέρεια πραγματοποίησε αναλύσεις στις 3 γεωτρήσεις περιμετρικά του ΧΥΤΑ και μας έστειλε τα αποτελέσματα. Όλες είχαν πρόβλημα. Σε μία ορισμένοι ρύποι ήταν 13 φορές πάνω από τα όρια. Τώρα ο δήμος προσπαθεί να “βαφτίσει” τη γεώτρηση με τις χαμηλότερες τιμές ρύπων “γεώτρηση αναφοράς” και να εξετάζει μόνο αυτή. Γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί ένα οικολογικό έγκλημα».

Οι κάτοικοι έστειλαν τα αποτελέσματα στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως συμπεραίνει ο διευθυντής του εργαστηρίου, Μιχάλης Λεοτσινίδης, «από τα αποτελέσματα των αναλύσεων φαίνεται σαφώς επηρεασμός του υπόγειου υδροφόρου. Είναι ιδιαίτερα πιθανό ο επηρεασμός αυτός να αποτυπωθεί και σε παρακείμενες υδρευτικές και αρδευτικές γεωτρήσεις με πιθανές άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροσοχή στα παιδιά από 7- 14 ετών
Επόμενο άρθροΚαταρράκτες στο…χιόνι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ