Αρχική Ενέργεια Χάθηκε η προθεσμία για το κλίμα και την ενέργεια;

Χάθηκε η προθεσμία για το κλίμα και την ενέργεια;

0
greece
Διαφήμιση

Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχασαν την προθεσμία του 2018, να υποβάλουν τα εθνικά σχέδια τους για το κλίμα και την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υποβολή των σχεδίων που αφορούσε τα ενεργειακά και κλιματικά σχέδια των χωρών, είναι απαραίτητα για τους συνολικούς στόχους του 2030, καθώς και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ έπρεπε να παραδώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τα σχέδιά τους στο εκτελεστικό όργανο της Επιτροπής, για να ελεγχθούν οι προσπάθειές τους στους νέους νόμους για την καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκάλυψαν στο euractiv, ότι η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία δεν έχουν παραδώσει, μέχρι σήμερα, τα σχέδιά τους.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου 2019 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, οι υπουργοί θα πρέπει, να έχουν ήδη υποβάλει τα σχέδιά τους, ώστε να συζητηθούν εκτενώς το ποια μπορεί να είναι η συμβολή των αντίστοιχων τομέων πολιτικής τους στο συνολικό όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να παραταθεί η τελική προθεσμία για την υποβολή των σχεδίων με πιθανή ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου η Επιτροπή να εξετάσει, το δύσκολο έργο, των σχεδίων, οπότε το θεσμικό όργανο μπορεί να υποβάλει συστάσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Στα κράτη μέλη δόθηκε ένα πρότυπο για το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλιματικού Σχεδίου (NECP), προκειμένου να εναρμονιστεί η διαδικασία, αλλά μεταξύ των σχεδίων που έχουν υποβληθεί εγκαίρως, πολλά από τα κείμενα δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία αναμένεται να υποβάλουν άμεσα τα σχέδιά τους, καθώς είναι ήδη διαθέσιμα σε κυβερνητικούς ιστότοπους.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ένωσης Ενέργειας Maros Sefcovic, επανειλημμένα προέτρεψαν τα κράτη μέλη να «κάνουν την εργασία τους» καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2018, αλλά το μήνυμα δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να πείσει τα 28 μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν σχέδια που συμβαδίζουν μόνο με την τροχιά του 80% και όχι με την «ουδετερότητα του άνθρακα» που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για το 2050.

Τα κράτη μέλη αναμένεται, επίσης, να υποβάλουν τις δικές τους μακροπρόθεσμες στρατηγικές μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να συμβάλουν στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η συμφωνία των Παρισίων.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά, Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση