Αρχική Τεχνολογία Το CERN επιδιώκει συνεργασία με περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις

Το CERN επιδιώκει συνεργασία με περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις

0
CERN
Διαφήμιση

Στην επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στις εγκαταστάσεις του στη Γενεύη της Ελβετίας, (10-11 Ιανουαρίου), συμμετείχαν 20 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ως έδρα τους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός του CERN είναι η συνεργασία με περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να κατασκευαστούν όσα χρειάζονται για το εργαστήριο και τα πειράματα.

tsesmelisΗ συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, πέρα από οικονομικά, εκτιμά, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και φυσικός στοιχειωδών σωματιδιών του CERN, Δρ. Μανώλης Τσεσμελής.

«Νομίζω, όμως, ότι αυτή η προσπάθεια θα δώσει ‘επιστροφή’ και στην Ελλάδα. Όχι μόνο οικονομική, αλλά και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Όλα αυτά μαζί δουλεύουν για να μπορέσει να αναπτυχθεί και οικονομικά η χώρα», λέει ο κ. Τσεσμελής με αφορμή την παρουσία των επιχειρήσεων στη Γενεύη.

Στο πλαίσιο της παραπάνω προσπάθειας για συμμετοχή επιχειρήσεων σε προμήθειες και διαγωνισμούς του ινστιτούτου, το καλοκαίρι του 2019, το CERN θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με στόχο ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις από την Κεντρική Μακεδονία να μπορέσουν να έλθουν σε επαφή με τους ανθρώπους του ερευνητικού κέντρου και να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας. «Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια δεν σταματάει. Θέλουμε να την αναπτύξουμε», τονίζει ο κ. Τσεσμελής.

Ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του CERN και μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τα μποζόνια W και Z αναφέρεται και στην έντονη παρουσία των Ελλήνων ερευνητών στις εγκαταστάσεις της Γενεύης και στη συμβολή τους στα ερευνητικά προγράμματα.

«Έχουμε περίπου 150 επιστημονικούς συνεργάτες από ελληνικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα και περίπου 45 μέλη του προσωπικού, 57 μεταδιδάκτορες και πολλούς φοιτητές που δουλεύουν μονίμως στο CERN. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο και γι αυτό οι αριθμοί που μαρτυρούν την παρουσία τους στο ινστιτούτο είναι υψηλοί για μία σχετικά τόσο μικρή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το τι επιδιώκουν οι επιστήμονες του CERN τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τσεσμελής απαντά πως «όραμά μας είναι να καταλάβουμε το σύμπαν καλύτερα» προσθέτοντας πως τα πειράματα που γίνονται στους χώρους «σπρώχνουν την ευρύτερη κοινωνία στο μέλλον» καθώς χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων η ιατρική και η πληροφορική.

Στο πλαίσιο της αποστολής έγινε η παρουσίαση των επιχειρήσεων, η καθοδήγησή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Οργανισμού και οι προδιαγραφές υπηρεσιών και αγαθών που θέτει ώστε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να εγγραφούν στον κατάλογο των πιστοποιημένων προμηθευτών του Οργανισμού.

Επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, και συμμετείχαν ο Προέδρος του ΣΒΒΕ Αθ. Σαββάκης, επικεφαλής των εταιρειών μελών του ΣΒΒΕ και ο Αν. Τζήκας Πρόεδρος της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση