Αρχική Πολιτισμός Η απάντηση του ΥΠΠΟ στο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Η απάντηση του ΥΠΠΟ στο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

0
parthenona
Διαφήμιση

«Η δήλωση του κ. Φίσερ περί ”νόμιμου ιδιοκτήτη” επιδεικνύει μια στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη», απαντά η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ.

«Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού. Αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco», συνεχίζει η κα.Ζορμπά.

Ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέντευξή του Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου:

«Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος.

Η δήλωση του κ. Φίσερ περί «νόμιμου ιδιοκτήτη» επιδεικνύει μια στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη.

Είναι λυπηρό να ακούγεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και γνωστό ιστορικό τέχνης. Υποβαθμίζει την πολιτιστική κληρονομιά από ανεκτίμητη οικουμενική αξία σε αγοραπωλησία.

Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού.

Αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco.

Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα ακρωτηριασμένο μνημείο, σύμβολο της χώρας διαχρονικά, στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της “ακεραιότητας”, όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972».

Η συνέντευξη του Χάρτβιχ Φίσερ

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και δεν πρόκειται να επιστραφούν στη χώρα», αυτό διεμήνυσε προκλητικά, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ.

«Αποκλείω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επ’ αόριστον δανεισμού, αλλά και γενικά οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς».

Σχετικό Άρθρο:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑξιοποιείται το Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου
Επόμενο άρθροΝεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ