Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Η συχνή χρήση σάουνας σχετίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Η συχνή χρήση σάουνας σχετίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακής θνησιμότητας

0
sauna
Διαφήμιση

Η συχνή χρήση σάουνας σχετίζεται με το χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (CVD) σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης BMC Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημίου Jyväskylä , διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα από το CVD μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα ήταν 2,7 θανατηφόρα σε συμβάντα CVD ανά 1.000 άτομα, σε σύγκριση με 10.1 συμβάντα ανά 1.000 άτομα σε όσους  χρησιμοποίησαν σάουνα μία φορά την εβδομάδα. Τα έτη των ατόμων αφορούν το συνολικό αριθμό των ετών που οι συμμετέχοντες παρέμειναν στη μελέτη.

Ο καθηγητής Jari Laukkanen, αντίστοιχος συγγραφέας, δήλωσε: “Ένα σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι η πιο συστηματική χρήση σάουνας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε μεσήλικες ηλικιωμένες γυναίκες καθώς και σε άνδρες”.

Η επίπτωση, (ήτοι ο αριθμός νέων περιπτώσεων), της θνησιμότητας από την καρδιαγγειακή νόσος κατά την περίοδο της μελέτης βρέθηκε επίσης να μειώνεται καθώς αυξάνεται το χρονικό διάστημα που αφιερώνεται στη σάουνα ανά εβδομάδα. Για όσους πέρασαν πάνω από 45 λεπτά την εβδομάδα στη σάουνα συνολικά η επίπτωση ήταν 5,1 ανά 1.000 άτομα ενώ ήταν 9,6 για εκείνους που πέρασαν λιγότερο από 15 λεπτά την εβδομάδα στη σάουνα συνολικά.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 63 ετών και το 51,4% ήταν γυναίκες. Τα δεδομένα για αυτή τη μελέτη προγνώσεων συλλέχθηκαν μεταξύ του 1998 και του 2015 και ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 15 έτη.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι όλοι οι ασθενείς των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν από μία περιοχή και συνεπώς υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητό αν τα ευρήματα εφαρμόζονται σε άλλους πληθυσμούς. Ο παρατηρητικός χαρακτήρας της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αιτία και την επίδραση.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση