Αρχική Περιβάλλον Προστασία στα ζώα συντροφιάς επιτέλους από το λαθρεμπόριο!

Προστασία στα ζώα συντροφιάς επιτέλους από το λαθρεμπόριο!

0
ζώα συντροφιάς
Διαφήμιση

Το λαθρεμπόριο κατοικίδιων ζώων συνδέεται όλο και περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα και αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία» δηλώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα προς όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Επισημαίνει ότι τα κατοικίδια ζώα που αποτελούν αντικείμενο παράνομου εμπορίου συχνά εκτρέφονται με ανορθολογικό τρόπο και αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών.

Είναι γεγονός ότι το 70% των νέων ασθενειών που επηρέασαν τους ανθρώπους κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ζωικής προέλευσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών σωματείων, στη χώρα μας εισάγονται αθρόα ζώα κυρίως από κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Προέρχονται από παράνομα εκτροφεία εντός των οποίων αναπαράγονται εντατικά και εξαντλητικά χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς να τηρούνται οι βασικοί κανόνες ευζωίας.

Επίσης, επί σειρά ετών διενεργούνται από όλα τα μέρη της Ελλάδας “εμπορικές αποστολές” αδέσποτων ζώων προς διάφορες χώρες.

Πολλά από τα ζώα τα οποία διακινούνται είτε από σωματεία, είτε από ιδιώτες είναι απολεσθέντα ή κλεμμένα ή τα έχουν οικειοποιηθεί χωρίς να έχουν προηγουμένως δηλωθεί στο οικείο δήμο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το υπ΄αριθ. 903/135113 σχετικό έγγραφό του, επισημαίνει ότι έπειτα από έξι χρόνια εφαρμογής του νόμου 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» έχει αποδειχθεί στην πράξη πως υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο κι ενώ το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο παραμένει προβληματικό, καθώς το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση τον Μάρτιο του 2018 αποσύρθηκε ατάκτως λόγω της γενικής κατακραυγής πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να μην θεσπίζει εδώ και πέντε χρόνια τα εφαρμοστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ576/2013, που οριοθετεί τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις των ζώων συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ιδιοκτήτη ενός ζώου το φυσικό πρόσωπο που αναγράφεται στο έγγραφο αναγνώρισής του, δηλαδή το διαβατήριο, η έκδοση του οποίου γίνεται από εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο υπογεγραμμένο από τον ιδιοκτήτη (άρθρο 22/ΕΚ576/2013).

Σύμφωνα όμως με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας προβλέπεται η δυνατότητα υιοθεσίας ενός ζώου συντροφιάς και από νομικά πρόσωπα και μάλιστα με εξουσιοδότηση.

Πριν την τροποποίηση του Ν4039/12, προ δύο χρόνων, η υιοθεσία ζώου συντροφιάς από κάτοικο εξωτερικού μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την απ΄ευθείας παράδοσή του, δυνατότητα που επανέρχονταν με το τελευταίο προτεινόμενο νομοσχέδιο που αποσύρθηκε άρον άρον.

Επισημαίνεται τέλος, ότι η χώρα μας με τη μη θέσπιση των σχετικών εφαρμοστικών μέτρων και κανόνων δεν έχει κατ΄επέκταση λάβει τα αναγκαία μέτρα εξασφάλισης των κυρώσεων που επισύρονται από τις παραβάσεις των διατάξεων του ΕΚ576/2013 ώστε να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και κυρίως αποτρεπτικές.

Διαφήμιση