Αρχική Επιλεγμένα Περισσότερα από 800 μικροπλαστικά σωματίδια βρέθηκαν σε όλα τα είδη χελώνων

Περισσότερα από 800 μικροπλαστικά σωματίδια βρέθηκαν σε όλα τα είδη χελώνων

0
sea turtles

Δοκιμές σε περισσότερες από 100 θαλάσσιες χελώνες – που καλύπτουν τρεις ωκεανούς και επτά είδη – αποκάλυψαν πλαστικά μικροσωματίδια στα έντερα κάθε ζώου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το θαλάσσιο εργαστήριο του Πλύμουθ, σε συνεργασία με τα ερευνητικά εργαστήρια της Greenpeace, έψαχναν συνθετικά σωματίδια (μήκους κάτω των 5mm), συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών σε 102 θαλάσσιες χελώνες στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τη Μεσόγειο.

Τα συνθετικά σωματίδια βρέθηκαν σε όλες τις χελώνες, οι πιο συνηθισμένες είναι οι ίνες, οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να προέρχονται από πηγές όπως ρούχα, ελαστικά, φίλτρα τσιγάρων και θαλάσσιο εξοπλισμό, όπως σχοινιά και δίχτυα αλιείας.

Η επίδραση αυτών των σωματιδίων στις χελώνες είναι άγνωστη“, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr Emily Duncan, του Κέντρου Οικολογίας και Διατήρησης της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Exeter στην Κορνουάλη.

Το μικρό τους μέγεθος σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν από το έντερο χωρίς να προκαλέσουν παρεμπόδιση, όπως συχνά αναφέρεται με μεγαλύτερα πλαστικά θραύσματα. Ωστόσο, οι μελλοντικές εργασίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο κατά πόσον τα μικροπλάσματα μπορεί να επηρεάζουν πιο υφάλμυρα τους υδρόβιους οργανισμούς“, τονίζει.

Για παράδειγμα, μπορεί να φέρουν μολυντές, βακτηρίδια ή ιούς ή να επηρεάσουν τη χελώνα σε κυτταρικό ή υποκυτταρικό επίπεδο. Συνολικά, περισσότερα από 800 συνθετικά σωματίδια βρέθηκαν στις 102 χελώνες που μελετήθηκαν“, επισημαίνει η Duncan.

Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο ένα μέρος του εντέρου κάθε ζώου – έτσι ο συνολικός αριθμός των σωματιδίων εκτιμάται ότι είναι περίπου 20 φορές υψηλότερος και τονίζουν ότι δεν καταλαβαίνουν ακόμα, πως τα συνθετικά σωματίδια απορροφώνται από χελώνες. Ως πιθανές πηγές, θεωρούν τη μόλυνση από το θαλασσινό νερό και τα ιζήματα, τρώγοντας θήρα ή φυτά.

Ο καθηγητής Brendan Godley, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: “Είναι πραγματικά μεγάλη ντροπή ότι πολλές ή ακόμα και όλες οι θαλάσσιες χελώνες του πλανήτη έχουν τώρα απορροφήσει μικροπλαστίκα. Προς το παρόν, αυτή δεν είναι η κύρια απειλή για αυτή την ομάδα ειδών αλλά είναι ένα σαφές σημάδι ότι πρέπει να δράσουμε για καλύτερη διαχείριση των παγκόσμιων αποβλήτων“.

Οι περιοχές μελέτης ήταν η Βόρεια Καρολίνα, οι ΗΠΑ (Ατλαντικός), η Βόρεια Κύπρος (Μεσόγειος) και η Κουίνσλαντ, η Αυστραλία (Ειρηνικός).

Οι χελώνες με τα περισσότερα συνθετικά σωματίδια ήταν στη Μεσόγειο – πιστεύεται ότι έχουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό – αλλά τα μεγέθη και η μεθοδολογία του δείγματος αυτής δεν επέτρεψαν λεπτομερείς γεωγραφικές συγκρίσεις.

Η Δρ Penelope Lindeque, του θαλάσσιου εργαστηρίου του Plymouth, δήλωσε: “Ενώ αυτή η μελέτη ήταν επιτυχής, δεν την αισθάνομαι σαν επιτυχία του ότι βρήκαμε μικροπλαστικά στο έντερο κάθε χελώνας που ερευνήσαμε. Από τη δουλειά μας με τα χρόνια βρήκαμε μικροπλαστικά σε όλα σχεδόν τα είδη των θαλάσσιων ζώων που είδαμε στο μικροσκοπικό ζωοπλαγκτόν στη βάση του θαλάσσιου οικοσυστήματος σε προνύμφες ψαριών, δελφίνια και τώρα χελώνες“.

Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε να μειώσουμε την ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων που απελευθερώνονται στις θάλασσες μας και να διατηρήσουμε καθαρούς, υγιείς και παραγωγικούς ωκεανούς για τις μελλοντικές γενιές“, τονίζει με έμφαση η Lindeque.

Η Louise Edge, υπεύθυνη για την πλαστικοποίηση στην Greenpeace, δήλωσε: “Αυτή η σημαντική έρευνα δείχνει το εύρος του προβλήματος της ρύπανσης από πλαστικές ύλες. Ο εθισμός της κοινωνίας μας στο πλαστικό απορρίμματα τροφοδοτεί μια παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή“.

Το έγγραφο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Change Biology, και φέρει τον τίτλο: “Μικροπλαστική κατάποση στις θαλάσσιες χελώνες“.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here