Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Παραδοσιακά VS Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Παραδοσιακά VS Ηλεκτρονικά παιχνίδια

0
Cute little child girl having fun to play and learn magnetic alphabets on board
Διαφήμιση

Αφήστε τα δαπανηρά ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα φανταχτερά ψηφιακά και επιστρέψτε στα παραδοσιακά- «παλαιομοδίτικα», που τα μικρά παιδιά μπορούν να απολαύσουν παρέα με τους γονείς, προτρέπει έρευνα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Παιχνίδια όπως πάζλ, τουβλάκια κατασκευών, μνήμης, κούκλες, τρενάκια, αυτοκινητάκια, χνουδωτά ζωάκια, μπογιές, βιβλία, επιτραπέζια παιγνίδια ή ακόμα και κουτιά από χαρτόνι, βοηθούν τα παιδιά να δημιουργούν με φαντασία.

kids drawing

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη ανάπτυξη των παιδιών, καθώς συμβάλλει στη γνωστική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών και της νεολαίας.

Πολλοί γονείς «βομβαρδίζονται» από τις διαφημίσεις που προωθούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως εγκεφαλικά διεγερτικά για τα παιδιά, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Δρ. Alan Mendelsohn, συν-συγγραφέας μιας νέας έκθεσης για την επιλογή παιχνιδιών για μικρά παιδιά, μέχρι την ηλικία των 5 ετών, από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

kids bear

Η έκθεση αναφέρει μελέτες που υποδηλώνουν ότι η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών μέσων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομιλία και την ανάπτυξη των γλωσσών των παιδιών, να αντικαταστήσει το σημαντικό χρόνο παιξίματος με τους γονείς και να οδηγήσει στην παχυσαρκία.

Η ομάδα των παιδίατρων αναφέρει πως τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον υπολογιστή ή την τηλεόραση πριν την ηλικία των 2 ετών και μετά από αυτή ο συνολικός χρόνος που περνάνε με αυτά δεν πρέπει να υπερβαίνει την μια ώρα ημερησίως.

«Λίγος χρόνος μπροστά στην οθόνη,  είναι απίθανο να έχει κακές συνέπειες, εάν ένα παιδί ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες», δήλωσε ο Δρ Mendelsohn. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο χρόνος της οθόνης μπορεί να συντρίψει τα μικρά παιδιά και είναι δύσκολο να περιοριστεί και να ελεγχθεί.

kids

Η Ακαδημία προτείνει τα ιδανικά παιχνίδια για μικρά παιδιά, όπως μπάλες, παζλ, βιβλία ζωγραφικής και παιχνίδια καρτών, δίνουν περισσότερη ελευθερία να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους, να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και να μάθουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους γύρω τους.

Ο Δρ  Mendelsohn, επισημαίνει πως «αυτό που τα παιδιά χρειάζονται είναι περισσότερο ποιοτικό χρόνο και αλληλεπίδραση με τους γονείς τους μέσα από τα παιγνίδια. Μια ψηφιακή αρκούδα που λέει ιστορίες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαμά ή τον μπαμπά».

Διαφήμιση