Αρχική Ενέργεια Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ

0
ΔΕΣΦΑ
Διαφήμιση

Η κοινοπραξία αποτελούμενη από τη Snam (60%), την Enagás (20%) και τη Fluxys (20%) ολοκλήρωσε σήμερα την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, από το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια έναντι του τιμήματος των 535 εκατ ευρώ.

Η κοινοπραξία που αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής μετά από το διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο του 2018, έκανε την εξαγορά μέσω της Senfluga Energy Infrastructure Holdings.

Η κοινοπραξία έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα (>10-ετών), χωρίς αναγωγή, που ανέρχεται στο 65% της αξίας της εταιρείας.

Ο ΔΕΣΦΑ λειτουργεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ένα δίκτυο υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χιλιομέτρων μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.

Η Ελλάδα, αποτελεί ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και το άνοιγμα νέων δρόμων φυσικού αερίου που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου υφίστανται δυνατότητες να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην Νοτιανατολική Ευρώπη.

Με την υποστήριξη των Snam, Enagás και Fluxys – τριών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ενεργειακών υποδομών που έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης – ο ΔΕΣΦΑ θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως την στρατηγική του θέση στη Μεσόγειο, η οποία θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας.

 G.ALEXOPOULOS
ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων του ομίλου κ. Γιώργος Αλεξόπουλος,

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, «για την ΕΛΠΕ είναι μια σημαντική συναλλαγή, καθώς εστιάζει πλέον στον εμπορικό τομέα τις δραστηριότητές της στον κλάδο του Φυσικού Αερίου».

Υπογράμμισε επιπλέον, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης θα ενισχύσει την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απομόχλευσης του ισολογισμού της ΕΛΠΕ.

Διαφήμιση