Αρχική Πολιτισμός Το Μουσείο Κ. Κοτσανά, υποψήφιο ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019»

Το Μουσείο Κ. Κοτσανά, υποψήφιο ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019»

0
7
Διαφήμιση

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, προτάθηκε ως υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF).

Το European Museum of the Year Award (EMYA) από το 1977, τελώντας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική πανευρωπαϊκά και ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων. Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019.

6

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, παρουσιάζει στο παγκόσμιο κοινό μια ύψιστης σημασίας, πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού,  την τεχνολογία.

Με περισσότερα από 150 λειτουργικά διαδραστικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, ταξινομημένα σε 24 θεματικές ενότητες, παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή με τα θαυμαστά δημιουργήματα που κληροδότησε η αρχαιοελληνική τεχνολογία στην ανθρωπότητα.

4

Σκοπός του Μουσείου είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας και να αποδείξει τη σημασία της για τον σύγχρονο Τεχνολογικό Πολιτισμό.

Η υποψηφιότητα στην ΕΜΥΑ έρχεται να προστεθεί σ’ ένα σύνολο σημαντικών βραβεύσεων και διεθνών τιμητικών διακρίσεων που έχει αποσπάσει το Μουσείο Κοτσανά κατά την 15ετή του λειτουργία. Σημειώνεται ότι το Μουσείο τιμάται από την Unesco και το National Geographic στο πλαίσιο προώθησης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης.

Στο Μουσείο Κοτσανά ως ενιαίο Οργανισμό, απονέμεται τα τελευταία χρόνια το Βραβείο Αριστείας (Certificate of Excellence) από το TripAdvisor, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο στον κόσμο.

1

Οι περιοδεύουσες εκθέσεις του, φιλοξενούνται σε σημαντικά αρχαιολογικά και τεχνολογικά Μουσεία, Πανεπιστήμια και διεθνείς Οργανισμούς, όπως τα Ευρωπαϊκά Γραφεία Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, του Μονάχου και της Βιέννης, το Πολυτεχνείο της Λυών, τα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βαρέζε και της Βασιλείας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, το Γαλιλαίο Παρκ της Γερμανίας, τα Εθνικά Μουσεία Επιστημών της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης και στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Το ξεκίνημα του Μουσείου στην Αθήνα, από τις 8 Ιανουαρίου 2018, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους στο Κατάκολο Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία, ολοκληρώνει το τρίπτυχο του Μουσείου Κοτσανά και το αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του μοναδικού τεχνολογικού θαύματος της αρχαιότητας.

Διαφήμιση