Αρχική Περιβάλλον Μια διαφορετική χρήση της σκόνης…

Μια διαφορετική χρήση της σκόνης…

0
CO2
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Waterloo δημιούργησαν μια σκόνη που μπορεί να συλλέξει CO2 από εργοστάσια και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η σκόνη που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του Zhongwei Chen, καθηγητή χημικής μηχανικής στο Waterloo, μπορεί να φιλτράρει και να απομακρύνει το CO2 από εγκαταστάσεις που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα προτού κυκλοφορήσει στην ατμόσφαιρα.

Ο Chen δήλωσε ότι η νέα διαδικασία χειρισμού του μεγέθους και της συγκέντρωσης πόρων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βελτιστοποιημένων σκονών άνθρακα για εφαρμογές όπως η αποθήκευση ενέργειας, το άλλο κύριο σκέλος της έρευνας στο εργαστήριό του.

«Αυτό θα είναι όλο και πιο σημαντικό στο μέλλον», δήλωσε ο Chen, «Πρέπει να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε όλο το CO2 που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων».

Η τεχνική που αναπτύσσουν χρησιμοποιεί θερμότητα και άλας για να εξαγάγει μια σκόνη μαύρου άνθρακα από φυτική ύλη. Οι σφαίρες άνθρακα που συνθέτουν τη σκόνη έχουν πολλούς, πόρους.

«Το πορώδες αυτού του υλικού είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε ο Chen, «Και λόγω του μεγέθους τους, αυτοί οι πόροι μπορούν να καταγράψουν πολύ αποτελεσματικά το CO2. Η απόδοση σχεδόν διπλασιάζεται».

Μόλις κορεσθεί με διοξείδιο του άνθρακα σε μεγάλες σημειακές πηγές όπως σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η σκόνη θα μεταφερθεί σε χώρους αποθήκευσης και θα ταφεί σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς για να αποφευχθεί η έκχυση CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ένα μέρος της έρευνας του, εμφανίζεται στο περιοδικό Carbon.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση