Αρχική Περιβάλλον Κομισιόν: Συμφωνία για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης

Κομισιόν: Συμφωνία για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης

0
πλαστικών μιας χρήσης
Διαφήμιση

Το 2021 θα μπει τέλος σε πλαστικά μιας χρήσης (καλαμάκια, πιάτα, ποτήρια, πλαστικά πιρούνια, κουτάλια, κ.α.) καθώς επήλθε συμφωνία ως προς το σχέδιο της Ε.Ε. για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

Τα νέου είδους θα προέρχονται από πεπιεσμένο χαρτί που είναι λιγότερο ρυπογόνα και επιβλαβή για το περιβάλλον. Τα καλαμάκια αν και χάρτινα είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε να μπορούν να παραμείνουν αρκετή ώρα μέσα σε καφέ, αναψυκτικό ή ποτό.   Κάποια που ήδη παρέχονται στο εμπόριο είναι από βιοδιασπώμενο υλικό.

Η υπουργός Βιωσιμότητας και Τουρισμού της Αυστρίας Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο Twitter ότι επετεύχθη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να μειωθούν τα πλαστικά σκουπίδια». Η Αυστρία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η προσωρινή αυτή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

Το Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση μιας σειράς από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εναλλακτικά προϊόντα που δεν είναι πλαστικά, παράλληλα με τη μείωση της χρήσης ειδών, όπως τα πλαστικά δοχεία για φαγητό.

Περισσότερο από το 80% των απορριμμάτων που μολύνουν τις θάλασσες είναι πλαστικά, ήταν το επιχείρημα που διατύπωσε κατά την παρουσίαση της πρότασής της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ωκεανούς, επειδή λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσής τους ίχνη τους εντοπίζονται συχνά στα θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φάλαινες και τα θαλάσσια πουλιά, όπως και στα ψάρια και τα θαλασσινά που καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου.

Η στρατηγική κατά των πλαστικών απορριμμάτων θα επιφέρει αισθητές αλλαγές σχεδόν στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Το πακέτο αφορά κυρίως τη βιομηχανία πλαστικών, η οποία σύμφωνα με τις αρχές του 2015 είχε έναν κύκλο εργασιών 340 δισ. ευρώ και απασχολούσε 1,5 εκατομμύρια άτομα.

Μέχρι το 2030, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περιβαλλοντικές ζημίες αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 6,5 δισ. ευρώ.

 

Διαφήμιση