Αρχική Περιβάλλον Κατεδαφίσεις εξπρές για αυθαίρετα με τροπολογία από Γ. Σταθάκη

Κατεδαφίσεις εξπρές για αυθαίρετα με τροπολογία από Γ. Σταθάκη

0
αυθαίρετα
Διαφήμιση

Τρεις τροπολογίες που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, με σκοπό την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασης του νέου νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Παρουσιάζοντας τις τρεις τροπολογίες ο ΥΠΕΝ είπε πιο αναλυτικά ότι:

Η πρώτη τροπολογία αφορά την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων μετά τη λήξη του νόμου 4495/2017. Όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές, θα κατεδαφίζονται άμεσα είτε την ώρα που κατασκευάζονται, είτε έχουν συντελεσθεί. Μέχρι τώρα, υπήρχε μια διάκριση ανάμεσα στο καθεστώς κάποιου που χτίζει ένα αυθαίρετο και συλλαμβάνεται την ώρα που χτίζει ένα αυθαίρετο και αυτού που έχει χτίσει το αυθαίρετο του οποίου η κατεδάφιση έμπαινε σε άλλες νομικές διαδικασίες. Το ενοποιούμε τώρα, είτε είναι στην ώρα που χτίζεται είτε μετά, η αντιμετώπισή του θα είναι ίδια: Άμεση κατεδάφιση δηλαδή.

Η δεύτερη τροπολογία για το πρωτόκολλο συμμόρφωσης: Όπως ξέρετε, ο νόμος όπως φτιάχτηκε, επειδή έχει πολύ υψηλό πρόστιμο και για το ακίνητο και για τη διατήρηση της αυθαίρετης κατασκευής, ο μόνος τρόπος για να διαγραφεί το πρόστιμο που είναι πολύ υψηλό, επαναλαμβάνω είναι να υπάρξει συμμόρφωση, πρωτόκολλο αυτοκατεδάφισης. Αυτό ενισχύεται νομοθετικά. Υπάρχει ήδη στο νόμο, αλλά ενισχύεται και με βάση τον ισχύοντα νόμο έχουμε ρεκόρ αυτοκατεδαφίσεων όπου έχουν μπει πρόστιμα.

Η τρίτη τροπολογία αφορά την επίλυση ενός επίμαχου θέματος το οποίο επικαλούντο για πολλά χρόνια. Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ας πούμε ότι ήταν για 20 τ.μ. Αν είχε επεκταθεί και είχε γίνει 22 τ.μ. ήθελε άλλο πρωτόκολλο κατεδάφισης. Οπότε, ένας τρόπος να παγώνεις το σύστημα των κατεδαφίσεων ήταν να αυξάνεις την αυθαιρεσία και να λες ότι θέλω καινούργιο πρωτόκολλο για τα 2 τ.μ., είτε να διαφοροποιείσαι διαρκώς από το αρχικό πρωτόκολλο ή με τη σχετική ρύθμιση προβλέπεται ότι δεν χρειάζεται νέο πρωτόκολλο για διαφοροποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής.

Διαφήμιση