Αρχική Διάστημα Η Ινδία εκτόξευσε δορυφόρο βάρους 5,8 τόνων για να ενισχύσει το ευρυζωνικό...

Η Ινδία εκτόξευσε δορυφόρο βάρους 5,8 τόνων για να ενισχύσει το ευρυζωνικό της Ίντερνετ

0
india
Διαφήμιση

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας ή δορυφόρος GSAT-11 του ISRO που ονομάζεται “Big Bird” εκτοξεύθηκε με επιτυχία στο διάστημα την Τετάρτη, από το γαλλικό διαστημικό λιμάνι του Kourou στη Νότια Αμερική.

Ο δορυφόρος, θα βοηθήσει στην παροχή δορυφορικού internet σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν μπορεί να φτάσει το καλωδιακό διαδίκτυο. Ο δορυφόρος, που ζυγίζει 5.854 κιλά, είναι ο βαρύτερος ινδικός εξοπλισμός που ο οργανισμός έβαλε στην τροχιά του.

Όπως αναφέρει το BBC,ο ισχυρός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος θα τεθεί σε γεωστατική τροχιά και οι μεταδότες του θα έχουν ενεργοποιηθεί ως τα τέλη του μήνα.

Ο επικεφαλής της ISRO, Καϊλασαβαντιβού Σιβάν, είπε σε δημοσιογράφους πως ο δορυφόρος θα «παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών ανά τη χώρα».

Επιστήμονες λένε πως θα παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές στην Ινδία (πχ λόφοι και νησιά), όπου δεν είναι διαθέσιμες συμβατικές συνδέσεις Ίντερνετ, και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ θα παρέχει επίσης δυνατότητες πρόσβασης στο Ίντερνετ από πτήσεις στην Ινδία.

Η Ινδία επέλεξε γαλλικό πύραυλο για την αποστολή του δορυφόρου (η διάρκεια ζωής του οποίου θεωρείται πως θα είναι 15 έτη), επειδή δεν έχει η ίδια δικό της πύραυλο ικανό να σηκώσει τέτοιο φορτίο. Παρόλα αυτά, η χώρα αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό «παίκτη» στην αναδυόμενη αγορά του διαστήματος, με δεκάδες τηλεπικοινωνιακούς και μετεωρολογικούς δορυφόρους σε τροχιά – το 2014 είχε καταφέρει να στείλει σκάφος στην Άρη με την πρώτη απόπειρα. Ακόμη, το 2018 είχε καταφέρει να στείλει στο διάστημα 104 δορυφόρους διαφόρων μεγεθών με μία εκτόξευση, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 37, που κατείχε η Ρωσία από το 2014.

Σύμφωνα με τους Times of India, ο GSAT-11 εκτοξεύτηκε μαζί με τον νοτιοκορεατικό Geo-Kompsat-2A, o οποίος αφέθηκε τέσσερα λεπτά μετά την αποδέσμευση του ινδικού δορυφόρου.

Διαφήμιση