Αρχική Επιλεγμένα Η Ιαπωνία ξεκινάει εκ νέου την φαλαινοθηρία

Η Ιαπωνία ξεκινάει εκ νέου την φαλαινοθηρία

0
falaines

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), σήμερα, υλοποιώντας την απειλή της, εξαιτίας του ότι η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο απέρριψε πρότασή της, «να ξαναρχίσει η εμπορική αλιεία», συμπορευόμενη με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, όπου συνεχίζεται η αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, η εμπορική φαλαινοθηρία θα επιτραπεί εκ νέου, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2019, παρά το νόμο του 1986 που το απαγορεύει ρητά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Yoshihide Suga, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως θα ληφθούν μέτρα ώστε η φαλαινοθηρία να περιοριστεί σε χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, σημειώνοντας, επίσης, πως οι αμφιλεγόμενες ετήσιες αποστολές στον Νότιο Ωκεανό, μία αιτία έντονων διπλωματικών διενέξεων μεταξύ Τόκιο και Καμπέρας, να παύσουν.

Επιπλέον, σημείωσε πως η Ιαπωνία θα ενημερώσει τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας για την απόφασή της έως το τέλος του έτους και θα αποσυρθεί επισήμως στις 30 Ιουνίου του ερχόμενου έτους.

Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη IWC τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς. Η ιαπωνική πρόταση συνίστατο στο να επιτραπεί να συνυπάρχουν η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία».

falainothiria

Χώρες, που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, ψήφισαν κατά της ιαπωνικής πρότασης, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.

Σε κοινή τους δήλωση οι Αυστραλοί υπουργοί Εξωτερικών, Μαρίς Πέιν, και Περιβάλλοντος, Μελίσα Πράις, τόνισαν πως η κυβέρνησή τους είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» από την απόφαση της Ιαπωνίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία και να επιστρέψει στην εμπορική φαλαινοθηρία.

«Η απόφαση να αποσυρθεί είναι λυπηρή», τονίζεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, που καλεί την Ιαπωνία σε διάλογο.

Η Greenpeace εξαπολύει κατηγορίες στο Τόκιο αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο που επέλεξε για την ανακοίνωση της απόφασης.

«Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση επιχειρεί να στριμώξει την ανακοίνωση έως το τέλος του έτους, μακριά από τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά ο κόσμος τη βλέπει (σ.σ. την απόφαση) ακριβώς όπως είναι», ανέφερε ο διευθυντής της Sam Annesley. «Η Ιαπωνία πρέπει να δράσει άμεσα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, και όχι να επιστρέψει στην εμπορική φαλαινοθηρία», σημειώνει.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here