Αρχική Καταστροφές Εξερράγη η Αίτνα από μια ολοκαίνουργια σχισμή!

Εξερράγη η Αίτνα από μια ολοκαίνουργια σχισμή!

0
etna
Διαφήμιση

Σύμφωνα με νέες εκθέσεις από το Παρατηρητήριο της Αίτνας, η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, προκλήθηκε από μια ολοκαίνουργια σχισμή, στη νοτιοανατολική πλευρά του ηφαιστείου, δημιουργώντας ένα συνεχές νέφος τέφρας.

https://twitter.com/AntonioMusolin2/status/1077168841132695552

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστείας της Ιταλίας (INGV), εξηγεί ότι μια συλλογή 130 δονήσεων στο ηφαίστειο, ενδεχομένως που δείχνουν ότι το μάγμα κινείται μέσω της κρούστας, τραβούσε την προσοχή τους, με το ισχυρότερο από τα σμήνη να ισοδυναμεί με σεισμό μεγέθους 4.0.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι κανένας δεν κινδυνεύει, καθώς η έκρηξη των πλευρών λαμβάνει χώρα ψηλά μακριά από οποιαδήποτε κέντρα πληθυσμού. Το αεροδρόμιο της Κατάνια στη Σικελία έχει επίσης κλείσει και οι πτήσεις έχουν αναβληθεί.

Σύμφωνα με τον Boris Behncke, έναν ηφαιστειολόγο στο Παρατηρητήριο, αυτή είναι η πρώτη έκρηξη στην Αίτνα για περισσότερα από 10 χρόνια.

Αυτή η έκρηξη φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας σειράς που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα Global Volcanism Program του Ινστιτούτου Smithsonian (GVP). Εστιάζοντας στον Νέο Νοτιοανατολικό Κρατήρα, αυτές οι εκρήξεις δεν αποδείχθηκαν γενικά επικίνδυνες, αλλά η εμφάνιση μιας νέας ρωγμής έχει αναγκάσει το INGV να ελέγχει προσεχτικά και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή.

Αίσθηση είχε προκαλέσει τον περασμένο Οκτώβριο η προειδοποίηση Ιταλών και Γερμανών ερευνητών του Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz του Κιέλου, που μελετούν την Αίτνα, ότι «γλιστρά» αργά (με ρυθμό περίπου 2-3 εκατοστά ετησίως) προς τη θάλασσα.

Μια κίνηση, που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί μελλοντικά να επιταχυνθεί και να οδηγήσει σε μαζική κατάρρευση της νοτιοανατολικής πλευράς προκαλώντας ένα επικίνδυνο τσουνάμι.
etna 2

Διαφήμιση