Αρχική Καινοτομία Ένα ρομποτικό χέρι που παίζει μουσική

Ένα ρομποτικό χέρι που παίζει μουσική

0
hand 3308188 960 720
Διαφήμιση

Μία νέα ρομποτική καινοτομία ανέπτυξαν, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Ένα ρομποτικό χέρι που έχει την δυνατότητα να παίζει απλές μουσικές μελωδίες σου πιάνο, όπως χριστουγεννιάτικα τραγούδια και απλές κλασικές μελωδίες. Η επιστημονική ομάδα έκανε την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Robotics»

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τσόσι Χιουζ του τμήματος Μηχανικών του Πανεπιστημίου, δημιούργησαν το ρομποτικό χέρι το οποίο παράγεται μέσα από έναν εκτυπωτή 3D που συνδυάζει μαλακά και σκληρά υλικά, συμπεριλαμβανομένων και οστά και συνδέσμους που αναπαριστούν εκείνος του ανθρώπινου χεριού, αλλά όχι τους τένοντες και τους μυς.

Μολονότι το ρομποτικό όργανο έχει έλλειψη ικανοτήτων συγκριτικά με το ανθρώπινο χέρι, παρουσιάζει εντυπωσιακές ικανότητες στο πιάνο. Χρησιμοποιώντας μια «παθητική» κίνηση, το ρομπότ είναι σε θέση να μιμείται διαφορετικά μουσικά στυλ στο πιάνο.

Το ανθρώπινο χέρι συνιστά ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος, συνεπώς η ρομποτική αναπαράστασή του αποτελεί μία σπουδαία πρόκληση για τους επιστήμονες. Οι πλειονότητα των σημερινών ρομπότ, δεν έχουν ακόμα ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την ικανότητα να αξιοποιούν τα χέρια τους με πολλαπλούς τρόπους. Συνεπώς, η συγκεκριμένη καινοτομία δημιουργεί νέες προοπτικές στο τομέα της ρομποτικής.

Η έρευνα και η αναπαράσταση της κίνησης των ζωντανών οργανισμός είναι από τα δυσκολότερα ζητήματα που καλείται να απαντήσει η ρομποτική επιστήμη. Τα τελευταία χρόνια όμως, η τεχνολογία και οι μηχανικοί κάνουν τεράστια άλματα προς την δημιουργία ρομπότ με όλο και περισσότερες ικανότητες.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Science Robotics

Διαφήμιση