Αρχική Επιστήμη Αύξηση του κινδύνου εμφράγματος την Παραμονή των Χριστουγέννων

Αύξηση του κινδύνου εμφράγματος την Παραμονή των Χριστουγέννων

0
valentines day 624440 960 720
Διαφήμιση

Μία ιδιαίτερη ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες του τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης. Η ομάδα με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Έρλινγκε, ύστερα από την ανάλυση στοιχείων 283.000 περιστατικών σε διάρκεια 16 ετών, διαπίστωσαν αύξηση του κινδύνου εμφράγματος τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, τονίζει ότι στην διάρκεια του έτους ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου αυξάνεται γύρω στις δέκα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους και πιο άρρωστους ανθρώπους. Οι πιθανότητες σημειώνουν άνοδο τις συγκεκριμένες ώρες κυρίως λόγω του αυξημένου συναισθηματικού στρες,  όπως παρουσιάζει η σουηδική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη στο είδος της έως σήμερα.

Ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος επίσης ανήμερα τα Χριστούγεννα (αλλά λιγότερο από ό,τι την παραμονή), την Πρωτοχρονιά (αλλά όχι την παραμονή), καθώς και τα πρωινά (γύρω στις 8 π.μ.), ιδίως της Δευτέρας, αλλά όχι στη διάρκεια του Πάσχα ή των μεγάλων αθλητικών αγώνων.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος είναι κατά 15% αυξημένος τα Χριστούγεννα, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν ή μετά, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων η αύξηση του κινδύνου φθάνει το 37%, περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου. ‘Ατομα, άνω των 75 ετών, διαβητικοί και καρδιοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως θυμός, άγχος και λύπη, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση