Αρχική Ειδήσεις UNICEF: Η ζωή των παιδιών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο

UNICEF: Η ζωή των παιδιών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο

0
child 279975 960 720
Διαφήμιση

Μία νέα έκθεση που παρουσίασε η UNICEF τονίζει την αυξανόμενη ανάγκη για βοήθεια των παιδιών της Αφρικής που βρίσκονται τα τελευταία 5 χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Η κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Σε μία παραμελημένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια, προστασία κι ένα μέλλον», ονομάζεται η μελέτη που δημοσίευσε η UNICEF κατά την οποία ήρθαν στο φως τα ακραία ποσοστά κινδύνου που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι εκεί αλλά υπογράμμισε και την αναγκαιότητα περισσότερης προσφοράς στα παιδιά που πλήττονται από τις συνθήκες της περιοχής.

Στην χώρα προέλευσης των ανεκτίμητων διαμαντιών, η οποία όμως συνιστά μία από τις πιο φτωχές χώρες παγκοσμίως, το 2012 ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους χριστιανούς και μουσουλμάνους. Οι αντάρτες της μουσουλμανικής συμμαχίας Σελεκά ανέτρεψαν τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ με αποτέλεσμα οι χριστιανού Αντιμπαλακά ξεκίνησαν την αντεπίθεση.

Τα πράγματα φαινομενικά ηρέμησαν το 2016, νέος κύκλος πολεμικών επιθέσεων όμως ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά σε διάφορες περιοχές τις χώρας. Μολονότι στην πρωτεύουσα Μπανγκί η κατάσταση παραμένει σχετικά ήρεμη, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές οι ένοπλες ομάδες επιδίδονται καθημερινά σε ένοπλες επιθέσεις για την εκμετάλλευση του πλούσιου εδάφους.

UN0239441 2

Η βία δεν περιορίζεται ανάμεσα στους αντάρτες καθώς οι ένοπλες ομάδες ανυπολόγιστα πλήττουν και άμαχο πληθυσμό, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες και καταυλισμούς. 650.000 άνθρωποι έχουν αποδιωχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί είναι παιδιά. Παράλληλα, περισσότεροι από 570.000 έχουν μετακινηθεί σε γειτονικές χώρες, όπως παρουσίασε ο ΟΗΕ.

Η UNICEF τόνισε ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια δηλαδή ο αριθμός των ευάλωτων παιδιών παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια κατά 300.000.

Ο κίνδυνος θανάτου λόγω οξέος υποσιτισμού αναμένεται να πλήξει μέσα στο επόμενο έτος πάνω από 43.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά έχει αποδιωχθεί ή είναι πρόσφυγας.

Χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ πολλά περισσότερα είναι εκείνα που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, ενώ σε πρακτικό επίπεδο κάθε παιδί χρειάζεται την προστασία των ενόπλων δυνάμεων που αυτή την στιγμή ελέγχουν τα τέσσερα πέμπτα της χώρας. Επιπλέον οι επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων στις  ενισχύσεις έχει πολλαπλασιαστεί, μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Heroes1B

Ο οργανισμός αγωνίζεται κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες για να προσφέρει στα παιδιά τρόφιμα, φάρμακα, εξοπλισμό και εκπαίδευση. Πραγματοποιεί επιχειρήσεις ώστε να προστατέψει τα παιδιά από τις θανατηφόρες ασθένειες ενώ γίνονται προσπάθειες να βοηθήσουν τα θύματα των ενόπλων δυνάμεων που έχουν απελευθερωθεί και τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν.

Μολονότι υπάρχει ανάγκη και με την εμπόλεμη κατάσταση διαρκώς να εντείνει τα προβλήματα, μόνο το 44% των 57 εκατομμυρίων δολαρίων, που χρειάζεται ο οργανισμός για να συμβάλλει αποτελεσματικά, έχει βρεθεί μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η χώρα βρίσκεται στο 4ο επίπεδο επικινδυνότητας της κλίμακας πέντε φάσεων για την πιθανότητα εμφάνισης λιμού.

 

ΠΗΓΗ: UNICEF , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση