Αρχική Ενέργεια Εγκαινιάστηκε ο TurkStream στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Πούτιν

Εγκαινιάστηκε ο TurkStream στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Πούτιν

0
TurkStream

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσαν μαζί την εντολή για την τοποθέτηση του τελευταίου υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream στη Μαύρη Θάλασσα και παρακολούθησαν μέσω βίντεο την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν μέσω βίντεο την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων τμήμα του αγωγού, με τον Τούρκο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τον αγωγό αποτέλεσμα μίας φιλίας που έχει ελεγχθεί εδώ και πολλά χρόνια.

«Για εμάς η Ρωσία είναι ένας φίλος που μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμη συνεργασίας και είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το δυσκολότερο μέρος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο έργο δεν θα γινόταν πραγματικότητα εάν τα δύο μέρη δεν είχαν εμπιστοσύνη και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογο του για την «πολιτική βούληση και το κουράγιο», καθώς και το τουρκικό κοινοβούλιο για το άμεσο πράσινο φως στον αγωγό.

ceremony 4

«Ο TurkStream συμβαδίζει πλήρως με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι «σχέδια όπως ο TurkStream δεν κατευθύνονται εναντίον κανενός».

ceremony 5

Ο TurkStream θα συνδέσει άμεσα τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρωσία με το τουρκικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επίγειο τμήμα του αγωγού καθώς η κατασκευή θα προχωρήσει εξίσου γρήγορα με το υποθαλάσσιο τμήμα.

TurkStream 1

Ο «απευθείας» αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία στην Τουρκία και αποτελεί πολύ σημαντικό έργο για τον Ερντογάν, ο οποίος φιλοδοξεί η Τουρκία να γίνει πυλώνας «ενεργειακής» σταθερότητας στη νότια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για τις έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο

«Οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η πίεση, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και τους εμποδίζει να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν», τόνισε σύμφωνα με την Hurriyet ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναλυτές στον τουρκικό Τύπο σημειώνουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα, καθώς η Ελλάδα θα επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την ΕΕ.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here