Αρχική Επιστήμη Τα ψάρια που αναγεννούν την καρδιά τους στο μέλλον θα βοηθήσουν τους...

Τα ψάρια που αναγεννούν την καρδιά τους στο μέλλον θα βοηθήσουν τους ανθρώπους

0
tetra fish
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες μελετούν ένα χρωματιστό, τυφλό, ημιδιαφανές ψάρι που ζει στα σπηλαιώδη συστήματα του βόρειου Μεξικού για να καταλάβουν γιατί μερικά μπορούν να αναγεννήσουν την καρδιά τους, ώστε στο μέλλον να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

“Ανακαλύψαμε ότι, τα ψάρια της επιφάνειας των ποταμών αναγεννούν την καρδιά τους, ενώ τα ψάρια των σπηλαίων δεν μπορούν να “καλύψουν” το μόνιμο σημάδι τους”, λέει η συνάδελφος συγγραφέας Mathilda Mommersteeg, της Οξφόρδης.

Η Mommersteeg και η ομάδα της έφεραν στο εργαστήριο διάφορα ψάρια, πραγματοποιώντας χειρουργική επέμβαση σε ορισμένα από αυτά για να αφαιρέσουν ένα κομμάτι της καρδιάς τους. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, τα επιφανειακά ψάρια αναγεννούσαν αργά τον ιστό που λείπει, ενώ τα υπόλοιπα ανέπτυξαν μια ουλή.

Έλεγξαν τον αναγεννητικό ρόλο του lrrc10, ενός μυστηριώδους γονιδίου μοναδικού για τον καρδιακό μυ που τα ψάρια μοιράζονται με τα ποντίκια και τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας μοντέλα νοκ-άουτ και ανάλυση ποσοτικού προσδιορισμού θέσης. Διαπίστωσαν ότι το lrrc10 και τρία τμήματα ϋΝΑ μπορεί να παίζουν ρόλο στην αναγέννηση της καρδιάς.

“Η ποσοτική ανάλυση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων είναι μια μέθοδος που μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε ποιο μέρος του DNA του επιφανειακού ψαριού είναι το πιο σημαντικό για την αναγέννηση της καρδιάς”, λέει ο συνάδελφος Yoshiyuki Yamamoto, βιολόγος ανάπτυξης στο University College του Λονδίνου. “Έχουμε εντοπίσει τρεις περιοχές στο DNA που περιέχουν γονίδια που κάνουν τη διαφορά μεταξύ αναγέννησης ή ουλών μετά από καρδιακή βλάβη”.

Οι ερευνητές θέλουν στη συνέχεια να μάθουν ποια γονίδια στις περιοχές που έχουν εντοπίσει είναι οι βασικοί ρυθμιστές της αναγέννησης της καρδιάς. “Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο τα επιφανειακά ψάρια μπορούν να αναγεννήσουν την καρδιά τους, αλλά τα ψάρια σπηλαίων δεν μπορούν να το πετύχουν”, λέει η Mommersteeg.

Οι ερευνητές θέλουν να προχωρήσουν σε περισσότερη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που βοηθάει στην αναγέννηση του ιστού της καρδιά τους, ώστε στο μέλλον να μπορέσουν να εξετάσουν αν θα μπορούσε το γονίδιο αυτό να βοηθήσει και τους ανθρώπους, ειδικά τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που αντιμετωπίζουν απώλεια καρδιακών κυττάρων που μπορεί να βλάψει τον καρδιακό μυ.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση