Αρχική Πολιτισμός Sunday Times: Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην επιστραφούν τα γνήσια...

Sunday Times: Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην επιστραφούν τα γνήσια γλυπτά του Παρθενώνα

0
parthenon marbles 1
Διαφήμιση

«Το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι απολύτως ικανό να φιλοξενήσει τα γνήσια γλυπτά του Παρθενώνα αντί για τα καλοφτιαγμένα αντίγραφα που εκθέτει», τονίζει σε άρθρο της στους Sunday Times η Σάρα Μπάξτερ.

Η αρθρογράφος, αν και σημειώνει πως δεν συμφωνεί συχνά με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο συμμερίζεται την άποψή του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. «Τα γλυπτά διατηρήθηκαν καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο παρά στη φροντίδα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατείχε την Αθήνα κατά τις μέρες του Λόρδου Έλγιν», αλλά, πλέον δεν βρίσκει κάποιο σοβαρό λόγο για να μην εφαρμοστεί η απαίτηση της Ελλάδας για την επιστροφή τους.

«Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι ανήκουν στον αρχικό τόπο τους. Γιατί να μην τα ανταλλάξουμε; Αγωνιζόμαστε για μια χαμένη μάχη για να κρατήσουμε την λεηλασία μας όταν υπάρχουν καινοτόμοι τρόποι να μοιραστούμε τις γνώσεις μας», επισημαίνει η αρθρογράφος υποστηρίζοντας την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η αρθρογράφος των Sunday Times παρατηρεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει τέλεια αντίγραφα και αναπαραστάσεις αρχαίων πόλεων όπως της αρχαίας Ρώμης και της Αψίδας του Θριάμβου της Παλμύρας και θέτει το ερώτημα «δεν θα μπορούσε η Βρετανία να επιστρέψει τα Ελγίνεια μάρμαρα και να αναπαραγάγει με την τεχνολογία το μεγαλείο του Παρθενώνα για τις νέες γενιές επισκεπτών του Βρετανικού Μουσείου;».

Παρατηρεί τέλος, ότι παρόμοια πολιτική πιστών αντιγράφων ακολουθεί και το Victoria and Albert Museum.

Τζέρεμι Κόρμπιν: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα

Υπενθυμίζουμε πως ο Τζ.Κόρμπιν, προωθεί εδώ και χρόνια τον επαναπατρισμό των γλυπτών, αίτημα το οποίο απορρίπτεται από όλες τις βρετανικές κυβερνήσεις και από το Βρετανικό Μουσείο.

Έχει δεσμευθεί πως σε περίπτωση εκλογής του, θα δρομολογήσει την επιστροφή τους στην Αθήνα.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και βρίσκονται εκεί επί χιλιάδες χρόνια μέχρι που τα πήρε ο λόρδος Έλγιν.

Όπως και με οτιδήποτε που έχει κλαπεί ή αφαιρεθεί από μια χώρα που τελούσε υπό κατοχή ή ήταν αποικία – συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από άλλες χώρες στο παρελθόν- έτσι και εδώ θα πρέπει να αρχίσουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών», ανέφερε σε συνέντευξή του στα Νέα.

parthenon marbles 2

parthenon marbles 3

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Sunday Times

Διαφήμιση