Αρχική Ευζωία Στο μικροσκόπιο εκ νέου τα οστά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας

Στο μικροσκόπιο εκ νέου τα οστά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας

0
Βεργίνας
Διαφήμιση

Στην εκ νέου  ανθρωπολογική επανεξέταση του σκελετικού υλικού που βρέθηκε στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας θα προχωρήσουν οι επιστήμονες, προκειμένου να συλλέξουν καινούργια στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στο ζήτημα της ταυτοποίησης των νεκρών των βασιλικών τάφων της Βεργίνας.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση, υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης τόνισε ότι από τη μέχρι στιγμής ανθρωπολογική εξέταση του σκελετικού υλικού προκύπτει ότι η ηλικία της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο του Φιλίππου είναι μεγαλύτερη από τα 20-21 χρόνια (όπως ήταν η αρχική εκτίμηση), και προσεγγίζει τα 30-34 χρόνια.

Εργασίες στο ανάκτορο των Αιγών

«Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η εκδοχή να πρόκειται για μία από τις δύο γυναίκες του Φιλίππου Β’, τη Μήδα ή την Κλεοπάτρα. Αλλά κυρίως αποκλείεται να πρόκειται για τη γυναίκα του Φιλίππου Γ’, του ετεροθαλούς αδελφού του Αλέξανδρου που πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ο νεκρός του βασιλικού τάφου», ανέφερε. Συμπλήρωσε δε ότι όλα τα παραπάνω ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο την υπόθεση ότι ο βασιλικός τάφος ανήκει στον Φίλιππο Β’.

Εργασίες στο ανάκτορο των Αιγών

Το σκελετικό υλικό από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και τις βασιλικές ταφές και από την Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών θα εξετάσουν ανθρωπολόγοι και γιατροί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και από τον «Δημόκριτο».

Εργασίες στο ανάκτορο των Αιγών 2

«Έχουμε βρει γλυπτά, επιγραφές, πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία ανακοινώνουμε κάθε χρόνο στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο», σημείωσε η διευθύντρια της ανασκαφής της Βεργίνας, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν πάρα πολύ τα κονδύλια για τις ανασκαφές. «Συνεπώς για να επεκτείνει κανείς την έρευνα και να ανταποκριθεί σε θέματα συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων είναι απαραίτητη η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας, πανεπιστημίου και υπουργείου», εξήγησε.

Εργασίες στο ανάκτορο των Αιγών 4

Εκτός από τη μελέτη του σκελετικού υλικού η προγραμματική σύμβαση προβλέπει τη συντήρηση των κινητών ευρημάτων της ανασκαφής, τη σύνταξη μελετών για την προστασία και την συντήρηση των αρχιτεκτονικών της λειψάνων, την ηλεκτρονική και φωτογραφική τεκμηρίωση των δεδομένων της, την ψηφιακή διάσωση των ανασκαφικών ημερολογίων και των σχεδίων της, τη φωτογραμμετρική αποτύπωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της, τη γεωφυσική έρευνα στους ανασκαφικούς της τομείς, και τον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής.

Πηγή: Pontosnews

Διαφήμιση