Αρχική Ειδήσεις Σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα από το χιόνι και τον παγετό

Σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα από το χιόνι και τον παγετό

0
ekxionistiko
Διαφήμιση

Η έντονη χιονόπτωση και ο παγετός προκάλεσαν πολλά προβλήματα σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο αρκετών σχολικών μονάδων. Σε πολλά σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου απαιτεί τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Συγκεκριμένα, αλυσίδες χρειάζονται:

  • στην Εγνατία Οδό, από το 108ο χιλιόμετρο έως το 121ο χιλιόμετρο, δηλαδή από το Μέτσοβο έως την Παναγιά
  • στα ορεινά χωριά του πρώην δήμου Μαστοροχωρίων, στην Κόνιτσα
  • στο Μέτσοβο και το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του ομώνυμου Δήμου
  • σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης
  • στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου
  • στις δημοτικές οδούς Νάουσας – 3-5 Πηγαδιών και Νάουσας – Σελίου
  • στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Βόρρας, στην Πέλλα
  • στο οδικό δίκτυο της Κερασιάς, στην Πέλλα
  • στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Λιβαδίων, στο Κιλκίς
  • στην εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων (από το 15ο έως το 32ο χιλιόμετρο)
  • στις επαρχιακές οδούς Γρεβενών – Σαμαρίνας, Γρεβενών – Βασιλίτσας, Γρεβενών – Περιβολίου, Γρεβενών – Κρανιάς, Γρεβενών – Δοτσικού και Γρεβενών – Μεγάρου
  • στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων
  • στην εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βίγλας
  • στις εθνικές οδούς Φλώρινας – Κοζάνης και Φλώρινας – Έδεσσας
  • στην επαρχιακή οδό Αετού – Νυμφαίου
  • στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου του δήμου Φλώρινας
  • στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου

Επίσης, η τροχαία έχει απαγορεύσει προσωρινά την κυκλοφορία των φορτηγών, άνω των 3,5 τόνων, από το 108ο χιλιόμετρο έως το 121ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού (Μέτσοβο – Παναγιά).

Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου και του Δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Φλώρινα και τις Πρέσπες θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας της χιονόπτωσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου δεν θα λειτουργήσουν λόγω της χιονόπτωσης και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Επίσης εξ αιτίας της χιονόπτωσης δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Τσοτύλι και τον Πεντάλοφο της Π.Ε. Κοζάνης μετά από ανακοίνωση του δημάρχου Βοϊου Δημήτρη Λαμπρόπουλου.

Πτολεμαΐδα: 30 άτομα εγκλωβίστηκαν σε καταφύγιο

Εγκλωβίστηκαν από το χιόνι στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, στη Βλάστη, 30 άτομα από την Κοζάνη. Η έντονη χιονόπτωση που επικρατεί στην περιοχή στάθηκε αιτία να εγκλωβιστούν λίγο μετά τις 11.30 το πρωί στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στη Βλάστη, περίπου 30 άτομα από σύλλογο της Κοζάνης!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, η εν λόγω ομάδα είχε ανεβεί για εκδρομή με τα αυτοκίνητά της και απεγκλωβίστηκε μετά από προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Όλα τα μέλη της είναι καλά στην υγεία τους.

Χιόνια σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα 

Στα ορεινά των Τρικάλων, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η έντονη χιονόπτωση και είκοσι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων συνδράμουν, προκειμένου το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού να κρατηθεί ανοιχτό.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει στην ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (στο οδόστρωμα) τους 20 πόντους και η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία. Λόγω του ότι πολλοί αποπειράθηκαν να περάσουν χωρίς αλυσίδες δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα ανάμεσα σε Κορυδαλλό και Πεύκη και πολλοί οδηγοί επιχείρησαν αναστροφή.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, σε κάποια σημεία και πάνω από τα 700 μέτρα υψόμετρο, είναι υποχρεωτική η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκου, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ενώ στην όλη προσπάθεια συνδράμουν μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά του νομού Λάρισας, ενώ τα τελευταία 24ωρα έχει σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Λιβάδι της Ελασσόνας, στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου, αλλά και στο καταφύγιο του Κισσάβου, χωρίς βέβαια να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Βροχερός παραμένει ο καιρός και στην πόλη της Λάρισας με τη θερμοκρασία να είναι χαμηλή.

Στα λευκά Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Φωκίδα

Στα λευκά ντύθηκαν από χθες πολλά από τα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

Στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους, ενώ πολύ χιόνι έχει πέσει κοντά στο τούνελ, αλλά και προς Κρίκελο και Δομνίστα.
Χιόνι άρχισε να πέφτει από τις 9:00′ το πρωί και στο χωριό Τυμφρηστός.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας με τα μηχανήματα έχουν ριχτεί στη μάχη από τη νύχτα και μέχρι αυτή την ώρα επιχειρούν για να καθαρίσουν τους δρόμους. Οι οδηγοί που κινούνται από και προς Καρπενήσι, από τη Ράχη και μετά, αλλά και κοντά στη σήραγγα, χρειάζονται αλυσίδες.

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία επίσης προς Κρίκελο, προς Βράχο και φυσικά προς το χιονοδρομικό στο Βελούχι.

karpeni
Καρπενήσι

 

trikala
Τρίκαλα

 

livadi Elassona
Λιβάδι Ελασσόνας

 

lamiaxioni
Λαμία

 

trikal ioan
Οδικό Δίκτυο Τρικάλων – Ιωαννίνων

 

Διαφήμιση