Αρχική Πολιτισμός “Snapshots”: Νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κάλλης Καστώρη

“Snapshots”: Νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κάλλης Καστώρη

0
Kalli A
Διαφήμιση

Υπό τον τίτλο “Snapshots“, η νέα ατομική έκθεση της καταξιωμένης ζωγράφου Κάλλης Καστώρη, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 20:00 στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος“, και θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια νέα συλλογή αριστουργηματικών  έργων, που αποθανατίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων, μέσα σ’ένα πλαίσιο “αστικής νωχελείας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καλλιτέχνης.

Είναι μια σειρά παραστατικών πινάκων, που δείχνουν την άλλη πλευρά της σύγχρονής ζωής. “Οι πίνακες εστιάζουν σε ρεαλιστικές εικόνες αδράνειας και χαλαρότητας των κατοίκων της πόλης, κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους, στους οποίους το άτομο παρευρίσκεται, αλλά τους οποίους δεν οικειοποιείται. Εκεί, το άτομο έρχεται σε αντίστιξη με το πλήθος μέσα στην πολυκοσμία αναδεικνύεται η μοναξιά, μέσα στη βουή, η σιωπής”, σημειώνει η Κάλλη Καστώρη.

Kalli 2

Η Ιστορικός Τέχνης και διευθύντρια του MOMus – Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσαντσάνογλου, δήλωσε πως  «το έργο της Κάλλης Καστώρη, στο σύνολό του, είναι μια σειρά από στιγμιότυπα μέσα από τα οποία η δημιουργός, σταθερά και μεθοδικά, περιγράφει το αφήγημα της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων όπως διαμορφώνονται από τις συγκυρίες, είτε αυτές είναι δύσκολες και απρόβλεπτες, είτε απελπιστικά προβλέψιμες και βαρετές. Ο περιβάλλων χώρος στον οποίον κινούνται οι ήρωές της είναι οριακά μινιμαλιστικός».

Kalli 3

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι με «τον τρόπο αυτόν ορίζεται πιο εμφατικά ο εσωτερικός ψυχολογικός χώρος που είναι εν τέλει και ο χώρος που μεσολαβεί ανάμεσα στον πίνακα και στον θεατή. Γιατί ο άνθρωπος, ως θεματικό αντικείμενο στο έργο της Κάλλης Καστώρη, επικοινωνεί αντικατοπτρικά με τον άνθρωπο-θεατή. Αυτή η επικοινωνία δεν έχει αλληγορικό χαρακτήρα, ούτε επιβάλλεται. Συμβαίνει αθόρυβα και διακριτικά, καθιστώντας τον καθένα και την καθεμιά από εμάς, με παράδοξο τρόπο, προέκταση του ζωγραφικού πίνακα».

Η ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης, Μαρία Κενανίδου, τονίζει: «Από τη σύλληψη της σκηνής μέχρι την αποτύπωσή της, με τρόπο ακέραιο όχι παραμορφωτικό, μην αφαιρώντας τον τρέχοντα χρόνο, αποσπά τη σκηνή χωρίς να παραβιάσει τη χρονική της φύση. Αποτυπώνει τη στιγμή σαν snapshot, με ψυχολογική οξυδέρκεια, αποδίδοντας σχέσεις και ψυχικές καταστάσεις που ζουν μέσα στον χρόνο και ο χρόνος μέσα σ αυτές και, όπως αναφέρει ο Ταρκόφσκι στο «Σμιλεύοντας με το χρόνο»: «Ο χρόνος είναι κατάσταση, η φλόγα που ζει η σαλαμάνδρα της ανθρώπινης ψυχής, μπροστά στην αίσθηση του ανικανοποίητου που σπέρνει μέσα του η μνήμη καθιστώντας μας, ευαίσθητους και ευάλωτους».

Kalli 5

Η Κάλλη Καστώρη

Kalli KAstori

Η Κάλλη Καστώρη γεννήθηκε στον Βόλο. Ακολούθησε σπουδές πάνω στη Μουσική και την Κιθάρα και έκανε ηχογραφήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Κάιρο, τη Ρουμανία, τη Σόφια και την ΕΡΤ. Δίδαξε επί σειρά ετών, ενώ έδωσε συναυλίες σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως το Apollonia Festival of Arts στη Βουλγαρία, και το Aalborg  στη Δανία. Τo 2003 περνά πρώτη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοιτά πρώτη από το εργαστήριο του Γιώργου Γκολφίνου.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, τιμάται με τέσσερις υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. αποσπώντας την υψηλότερη βαθμολογία. Έχοντας αποφοιτήσει με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., τον Ιούνιο του 2008 βραβεύεται με την υποτροφία του Ιδρύματος Μιχελή για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Πραγματοποιεί σπουδές στο University of the Arts στο Λονδίνο, (Wimbledon College of Art) με δάσκαλο τον διεθνούς φήμης ζωγράφο Geraint Evans. Το 2011 αποφοιτεί κατακτώντας τον τίτλο «MASTER OF ARTS». Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων σε γνωστές γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2013, το Hellenic Cultural Center του Λονδίνου πραγματοποιεί ατομική της έκθεση με τίτλο “Freeze” που στάθηκε αφορμή για να δημοσιευθεί σχετικό άρθρο στο Wall Street International Magazine με τίτλο “Kalli Kastori: Freeze”.

Έργα της Κάλλης Καστώρη βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, Συλλογή Βογιατζόγλου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πολλά βρίσκονται σε δημόσιους οργανισμούς και Πινακοθήκες.

Kalli 6

Πληροφορίες:

  • Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, 20:00
  • Διάρκεια Έκθεσης: 7 έως 31  Δεκεμβρίου 2018
  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30,  Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00, Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Κατά τις ημέρες των εορτών θα τηρηθεί εορταστικό ωράριο.
  • Τεχνοχώρος: Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, (metro Ακρόπολη),
    Τηλέφωνο: 211 182 38 18, www.technohoros.org

 

Διαφήμιση