Αρχική Επιχειρείν Σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου: Η Ευρώπη κι ο Τραμπ

Σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου: Η Ευρώπη κι ο Τραμπ

0
refinery 340439 960 720
Διαφήμιση

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση τις τελευταίες ημέρες, μόλις λίγους μήνες μετά την ραγδαία άνοδο της τιμής στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ύστερα από την άνοδο στις αρχές του Οκτώβρη σε 75 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημείωσε βουτιά περίπου στο 30% της αξίας. Χαρακτηριστική ήταν η ημερήσια πτώση σχεδόν 7% την Τρίτη, ένα ποσοστό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα των τελευταίων ετών.

Βραχυπρόθεσμα, η είδηση αυτής της ραγδαίας πτώσης συνιστά ανακούφιση για την Ευρώπη που εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών πόρων της, άποψη που συμμερίζεται και ο Αμερικανός πρόεδρος μακροπρόθεσμα όμως τα στατιστικά δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Στον ευρωπαϊκό χώρο, το φτηνό πετρέλαιο μπορεί να συμβάλλει σε μία οικονομική ελάφρυνση των κρατών ύστερα από την καθόλου εύκολη περίοδο πίεσης λόγω του συνδυασμού ακριβού πετρελαίου και ισχυρού δολαρίου. Δεν θα μείνει ανεπηρέαστη και η αξία του ευρώ, αν οι δημοσιονομικές συνθήκες βελτιωθούν, με σίγουρα θετικές εξελίξεις καθώς σήμερα η αξία του είναι κοντά στο 1,13 δολάρια.

Η ξαφνική αυτή αλλαγή, η οποία αναπόφευκτα επαναφέρει αναμνήσεις από την κρίση του πετρελαϊκού κλάδου το 2014, προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τα μέλη του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής. Η Σαουδική Αραβία, δήλωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα για να τονώσει τις τιμές.

Ο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στα social media «Ας ελπίσουμε ότι η Σαουδική Αραβία και ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής δεν θα μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου. Οι πετρελαϊκές τιμές θα πρέπει να είναι χαμηλότερες αναφορικά με την προσφορά!» ένα σχόλιο που βάση των προγνωστικών είναι πιθανό να επιτείνει την μείωση των τιμών.

Trump tweets Thanks to Saudi Arabia for oil price drop

Την Τετάρτη σε άλλη δημοσίευση του ευχαρίστησε του Σαουδάραβες και ευχήθηκε οι τιμές να συνεχίσουν να μειώνονται, γεγονός που προφανώς συμφέρει τον ίδιο και τους πολίτες καθώς μία τέτοια εξέλιξη συνιστά ανακούφιση για τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές, οι αναλύσεις όμως έρχονται να προετοιμάσουν για ενδεχόμενο η μείωση να επηρεάσει σύντομα και την ραγδαία αναπτυσσόμενη αμερικανική παραγωγή πετρελαίου.

Η ΗΠΑ αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς, μέσω τις εκμετάλλευσης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική παραγωγή ενέργειας, που τείνει να ξεπεράσει ακόμα και τα παραδοσιακά για τον τομέα κράτη όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Με βάση τις προβλέψεις, μία επερχόμενη κρίση του κλάδου θα μπορούσα να δημιουργήσει εμπόδια και κωλύματα στην αμερικανική παραγωγή και οικονομία.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση πτώσης στις τιμές του αργού πετρελαίου, οι ήδη αβέβαιες βάσεις της αμερικανικής οικονομίας θα επιβαρυνθούν σημαντικά, προτείνουν μάλιστα αξιοποίηση των παρεχόμενων πόρων και όχι επέκταση στην παραγωγή των ενεργειακών υλών.

ΠΗΓΗ: New York Times, naftemporiki

Διαφήμιση