Αρχική Περιβάλλον Οι μικροβιακές κοινότητες διαδραματίζουν ανεξάρτητο ρόλο στην αποσύνθεση

Οι μικροβιακές κοινότητες διαδραματίζουν ανεξάρτητο ρόλο στην αποσύνθεση

0
leaves
Διαφήμιση

Τα βακτήρια και οι μύκητες, δεν κάνουν μόνο κακό, αλλά και καλό. Τα μικρόβια έχουν την δυνατότητα να επηρεάζουν την ποσότητα της αποσύνθεσης, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής που ζουν. Για παράδειγμα, τα νεκρά φύλλα ενεργούν ως ανακυκλωτές της φύσης και αναγεννούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την επόμενη γενιά φυτών προκειμένου να αναπτυχθούν.

Ενώ οι μικροβιακές κοινότητες είναι οι κινητήρες που οδηγούν στην καταστροφή των νεκρών φυτών και των ζώων, λίγα είναι γνωστά για το αν είναι εξοπλισμένα για να χειριστούν μεγάλες αλλαγές στο κλίμα. Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Glassman και οι συνεργάτες του στο UC Irvine εξέτασαν τι συμβαίνει μετά τη μετακίνηση των μικροβιακών κοινοτήτων σε νέες κλιματολογικές συνθήκες. Η μελέτη αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατανόηση της ευπάθειας αυτών των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή.

“Αν δεν ήταν τα βακτήρια και οι μύκητες, θα κατακλιζόμασταν από μάζες νεκρών δένδρων και φυτικής ύλης, έτσι πραγματικά κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά”, δήλωσε ο Sydney Glassman, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Παθολογίας των Φυτών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Riverside.

Για να μιμηθούν έναν πλανήτη που θερμαίνεται, οι ερευνητές επέλεξαν πέντε διαφορετικές τοποθεσίες μελέτης που διαφέρουν στο κλίμα κατά μήκος των βουνών San Jacinto στη νότια Καλιφόρνια. Κάθε τοποθεσία έχει το δικό του σύνολο κατοίκων μικροβίων που είναι εξοικειωμένοι με το τοπικό κλίμα.

“Ενώ γνωρίζουμε ότι το κλίμα επηρεάζει το πόσο γρήγορα τα μικρόβια μπορούν να ανακυκλώσουν το φυτικό υλικό, δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι τα συγκεκριμένα είδη μικροβίων να ανακυκλώνουν”, δήλωσε ο Jennifer Martiny, καθηγητής UC Irvine και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη επιβεβαίωσε τα προηγούμενα αποτελέσματα ότι οι περιοχές με μέτρια κλίματα (όχι πολύ ζεστό ή κρύο και όχι πολύ υγρές ή ξηρές), που έβλεπαν τη μεγαλύτερη απόκλιση και ως εκ τούτου ήταν οι πιο αποτελεσματικοί τόποι για την ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών. Πιο αναπάντεχα, όμως, η πηγή των μικροβίων επηρέασε επίσης την ποσότητα της αποσύνθεσης. Τα μικρόβια από ορισμένες τοποθεσίες έχουν καλύτερη απόδοση από άλλες, ακόμη και εκτός του περιβάλλοντος κατοικίας τους.

“Αναμένουμε να δούμε μια κατάσταση πλεονεκτήματος στο σπίτι όπου κάθε μικροβιακή κοινότητα αποσυντέθηκε καλύτερα, αλλά αυτό δεν συνέβαινε”, δήλωσε ο Glassman. “Ενώ γνωρίζουμε ότι τα μικρόβια καταστρέφουν τα φυτά πιο αργά σε πιο ζεστά και ξηρότερα περιβάλλοντα, τώρα μαθαίνουμε ότι οι συγκεκριμένες μικροβιακές κοινότητες διαδραματίζουν ανεξάρτητο ρόλο στην αποσύνθεση και δεν βλέπουμε πώς αυτές οι κοινότητες θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή και την απερήμωση”.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση