Αρχική Ειδήσεις Μ. Βρετανία: Ποινή 16 μηνών σε Κύπριο Ακτιβιστή

Μ. Βρετανία: Ποινή 16 μηνών σε Κύπριο Ακτιβιστή

0
people 2575608 960 720
Διαφήμιση

Ποινή φυλάκισης 16 μηνών για διατάραξη δημόσιας τάξης αντιμετωπίζει ο Simon Roscoe Blevins και οι δύο συναγωνιστές του Richard Roberts και Rich Loizou. Σε μια προσπάθεια τους να καθυστερήσουν την παράδοση εξοπλισμού για εξόρυξη φυσικού αερίου σχιστόλιθου στον αμφισβητούμενο σταθμό Fracking του Preston New Road στο Lancashire, παρέμειναν επί 75 ώρες πάνω στο φορτηγό.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Independent, οι συγκατηγορούμενοι του δεν κατάλαβαν ποιο ήταν το αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκαν καθώς δεν προκάλεσαν καμία ζημιά ενώ κατέβηκαν αυτοβούλως από το φορτηγό.

«Είσαι πολιτικός κρατούμενος με ρώτησε κάποιος;» όπως είπε ο Simon Roscoe «Όλοι είμαστε απάντησα» κι εκείνος σχολίασε «Όχι εγώ είμαι εδώ γιατί είμαι άπληστος κι εσύ επειδή νοιάζεσαι για τον πλανήτη»

Οι τρείς αγωνιστές καταδικάστηκαν  τον Σεπτέμβριο σε 16 μήνες φυλάκισης, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά στους περιβαλλοντικούς κύκλους αλλά και έθεσε έντονα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το περιβάλλον.

Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και στην πορεία της διαδικασίας δημιουργήθηκαν πολλαπλά ερωτήματα για την ακεραιότητα του δικαστή που εκδίκασε πρώτος την υπόθεση, Robert Altham, ο οποίος φέρεται να συνδέεται άμεσα με την βιομηχανία υδραυλικής ρωγμάτωσης, καθώς ο πατέρας είναι διευθυντικό στέλεχος της  JC Altham & Sons. Η εταιρεία αποτελεί τμήμα του εφοδιασμού του ενεργειακού κολοσσού Centrica, όμιλος που επενδύει στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό μέσο δεκαπέντε ημέρες μετά την κατάπαυση της ποινής του δεν μετανιώνει για όσα συνέβησαν καθώς θεωρεί σημαντικότερη την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Μετά την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου περισσότεροι από 20 ευρωβουλευτές των περιβαλλοντικών οργανώσεων κινητοποιήθηκαν στο Στρασβούργο για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους, ενώ μία επιστολή με υπογραφές από 1.000 πανεπιστημιακούς απαίτησε την διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για την υπόθεση.

ΠΗΓΗ: Independent, the Guardian

Διαφήμιση