Αρχική Περιβάλλον Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής επιβραδύνει την ατμοσφαιρική θέρμανση

Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής επιβραδύνει την ατμοσφαιρική θέρμανση

0
Antarctic melting
Διαφήμιση

Καθώς οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας θα καθυστερήσει κατά μια δεκαετία, αλλά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα που πρόκειται να δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στο περιοδικό Nature.

Η μελέτη είναι η πρώτη που αναλύει τον τρόπο που η τήξη του πάγου της Ανταρκτικής θα επηρεάσει το μελλοντικό κλίμα, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Ben Bronselaer του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, προσθέτοντας ότι τα σημερινά κλιματικά μοντέλα δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις της τήξης πάγου στο παγκόσμιο κλίμα.

Ολόκληρη η Γη θα συνεχίσει να ζεσταίνεται, αλλά “η ατμόσφαιρα θα θερμαίνεται πιο αργά, επειδή περισσότερη θερμότητα θα παγιδευτεί στον ωκεανό”, σημειώνει ο Bronselaer.

“Η θέρμανση δεν θα είναι τόσο κακή και γρήγορη όσο πιστεύαμε, ωστόσο η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι χειρότερη”, δήλωσε ο Bronselaer, μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Γεωεπιστημών του UA.
Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι το φύλλο πάγου της Ανταρκτικής έχει λιώσει ταχύτερα τα τελευταία χρόνια, απ’ότι πίστευαν οι επιστήμονες.

Η ομάδα με επικεφαλής το UA διαπίστωσε ότι μέχρι το έτος 2100, η ​​στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 10 εκατοστά περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση περίπου 30 ίντσες μέχρι το 2100.

“Κανείς δεν είχε εξετάσει τη μεγάλη εικόνα του τι σημαίνει ο παγετός της Ανταρκτικής για το παγκόσμιο κλίμα”, είπε ο Bronselaer. Για να καταλάβουμε αν η τήξη του φύλλου πάγου της Ανταρκτικής θα επηρέαζε το παγκόσμιο κλίμα, η ερευνητική ομάδα τροποποίησε ένα από τα πιο σύγχρονα μοντέλα υπολογιστών κλιματισμού για να συμπεριλάβει το τήγμα πάγου.

Η προσθήκη του λιωμένου πάγου στο μοντέλο της ομάδας έδειξε ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς C (3.6 F) μέχρι το έτος 2065 και όχι το έτος 2053, γράφει η ομάδα.

Εκτός από την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η τήξη του φύλλου πάγου της Ανταρκτικής θα αλλάξει τα καθεστώτα βροχόπτωσης επειδή η ζώνη τροπικής βροχής θα μετατοπιστεί βόρεια, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Joellen Russell, ο οποίος κατέχει την Thomas R. Brown Διακεκριμένη Προεδρία της Ολοκληρωμένης Επιστήμης και αναπληρωτής καθηγητής των γεωεπιστημών στο UA.

“Οι προβλέψεις μας υποδεικνύουν ότι η ζώνη τροπικής βροχής θα μετατοπιστεί προς το Βόρειο Ημισφαίριο, κάνοντας το ελαφρώς πιο βρεγμένο στο Βόρειο Ημισφαίριο και ελαφρώς ξηρότερο στο Νότιο Ημισφαίριο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως”, δήλωσε ο Russell.

Η κυκλοφορία του ωκεανού μετακινεί τη θερμότητα από τον ισημερινό στους πόλους. Η θερμότητα στη συνέχεια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, είπε ο Russell. Ωστόσο, η νέα έρευνα της ομάδας αποκαλύπτει ότι το πρόσθετο γλυκό νερό από το λιωμένο φύλλο πάγου λειτουργεί σαν καπάκι στα ύδατα γύρω από την Ανταρκτική και επιβραδύνει την απελευθέρωση θερμότητας.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση