Αρχική Επιστήμη Ιστορική στιγμή – Αλλάζει το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (κιλό, χιλιοστά)

Ιστορική στιγμή – Αλλάζει το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (κιλό, χιλιοστά)

0
Διεθνές Σύστημα Μονάδων
Διαφήμιση

Την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μια ιστορική συνάντηση στη Γαλλία, η 26η Γενική Διάσκεψη για τα Μέτρα και τα Μέτρα, από τους αντιπροσώπους των 60 κρατών μελών του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών (ΒΙΡΜ), καθώς καλούνται να επαναπροσδιοριστούν τέσσερις από τις βασικές μονάδες που χρησιμοποιούνται στο μετρικό σύστημα εδώ και 200 χρόνια!

Πρόκειται για το χιλιόγραμμο ή κιλό (μονάδα μέτρησης της μάζας), το αμπέρ (μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος), το κέλβιν (μονάδα μέτρησης της θερμοκρασίας) και το γραμμομόριο (μονάδα μέτρησης για την ποσότητα ύλης ενός σώματος)

Επί του παρόντος, το χιλιόγραμμο ορίζεται επισήμως ως η μάζα ενός κυλίνδρου κατασκευασμένου από κράμα λευκόχρυσου ιριδίου που εδώ και 130 χρόνια αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της μάζας, αναμένεται να πάψει πλέον να αποτελεί το σημείο αναφοράς.

Αλλά σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΒΙΡΜ, οι ημέρες του είναι μετρημένες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα 60 κράτη μέλη που απαρτίζουν το σώμα θα ψηφίσουν να αλλάξουν σε ένα σύστημα στο οποίο το κιλό θα καθοριστεί έμμεσα – χρησιμοποιώντας τη σταθερά Planck.

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παροχή της νέας μονάδας βάσης είναι η ισορροπία Kibble – ένα περίπλοκο κομμάτι του εξοπλισμού που μετράει πρώτα την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει μια ηλεκτρομαγνητική δύναμη που ισούται με μια δύναμη που ασκείται σε μια δεδομένη μάζα.

Είναι κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου που η σταθερά Plank μπαίνει στο παιχνίδι. Ο λόγος για τη μετάβαση είναι να γίνει αναφορά σε μια πιο σταθερή βάση μέτρησης και να επιτραπεί η ανάπτυξη ακριβέστερων συσκευών μέτρησης.

Το μετρικό σύστημα είναι μέρος του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων. Οι προσπάθειες για την ακριβέστερη μέτρηση βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Η ταχύτητα του φωτός, για παράδειγμα, ενημερώθηκε το 1983, και τώρα ορίζεται ως 299.792.458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η εγγενής σταθερότητα αυτών των σταθερών τους καθιστά ιδανικούς για την υποστήριξη νέων ορισμών των μονάδων SI και την προετοιμασία του συστήματος μέτρησης για την κάλυψη των μελλοντικών απαιτήσεων της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πηγή: bipm  news

Διαφήμιση