Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΙΕΑ: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν θα αποτρέψει την επιδείνωση της υπερθέρμανσης...

ΙΕΑ: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν θα αποτρέψει την επιδείνωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

0
υπερθέρμανσης

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια ενεργειακή κατάσταση η  προβλεπόμενη ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων πηγών χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν θα εμποδίσει τα επίπεδα της υπερθέρμανσης του πλανήτη να ξεπεράσουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τρέχουσες τάσεις σημαίνουν έντονα αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, η οποία θα απαιτήσει μια υπερβολική προσφορά καυσίμων που θα οδηγήσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας να ξεπεράσει του δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Εξετάζοντας διάφορα σενάρια, η έκθεση εκτιμά ότι ως το 2040 η συνολική παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 25%, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά θα αυξηθεί κατά 60%, παρά τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης. Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στην αύξηση των εισοδημάτων, στην αστικοποίηση και στην αύξηση του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθεί στο 40% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, κυρίως λόγω αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Το μερίδιο του άνθρακα, εν τω μεταξύ, θα μειωθεί σε περίπου 25%.

Ωστόσο, η συνολική ενεργειακή κατανάλωση θα αυξηθεί τόσο, ώστε η συνολική κατανάλωση άνθρακα θα παραμείνει σχεδόν σταθερή, με τις μειώσεις στην Κίνα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να αντισταθμίζονται από τις αυξήσεις στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί ελαφρά, λόγω της ζήτησης από αναπτυσσόμενες χώρες, φτάνοντας τα 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παρά την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Η ζήτηση πετρελαίου για φορτηγά, αεροπλάνα, πετροχημικά και άλλους τομείς θα αντισταθμίσει την κατανάλωση που θα μειωθεί λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας ηλεκτρικών οχημάτων.

Παράλληλα η ΙΕΑ προβλέπει ότι το φυσικό αέριο θα ξεπεράσει τον άνθρακα ως η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο πηγή ενέργειας μετά το πετρέλαιο έως το 2030. Η παγκόσμια ζήτηση για αέριο θα αυξηθεί κατά 1,6% τον χρόνο έως το 2040 και θα είναι κατά 45% υψηλότερη έως τότε απ’ ό,τι σήμερα σύμφωνα με την έκθεση.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here