Αρχική Καταστροφές Οι ωκεανοί του πλανήτη έχουν απορροφήσει 60% περισσότερη θερμότητα

Οι ωκεανοί του πλανήτη έχουν απορροφήσει 60% περισσότερη θερμότητα

0
ωκεανοί
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι ωκεανοί του πλανήτη απορρόφησαν κατά 60% περισσότερη θερμότητα ετησίως από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ευρήματα που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Wednesday, από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δείχνει ότι η Γη είναι ακόμη πιο ευαίσθητη στις εκπομπές ορυκτών καυσίμων από ό, τι πιστεύουν οι ειδικοί.

Οι ωκεανοί απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Ένωση (NOAA).

Η επικεφαλής επίκουρη καθηγήτρια γεωεπιστημών Λορ Ρεσπλάντι, δήλωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους της διαπίστωσαν ότι οι ωκεανοί είχαν απορροφήσει σημαντικά περισσότερη θερμότητα από ό, τι είχε εκτιμηθεί σε μια μελέτη ορόσημο το 2014 από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών (IPCC).

Οι επιστήμονες που ειδικεύονται στην κλιματική αλλαγή λένε ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν τροφοδοτήσει ισχυρότερες καταιγίδες και σκοτώνουν την υποβρύχια άγρια ​​φύση όπως ο Μεγάλος Βαμβέφαλλος του Αυστραλία.

Η μελέτη έρχεται εβδομάδες μετά από μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνων που προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα έχει μόλις 10 χρόνια να δράσει για να αποφύγει καταστροφικά επίπεδα παγκόσμιας υπερθέρμανσης, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να κάνουν “γρήγορες, ευρείες και πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας”.

Η έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι ο πλανήτης θα φθάσει στο κρίσιμο κατώτατο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου (2,7 βαθμούς Κελσίου) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα από το 2030, προκαλώντας τον κίνδυνο ακραίων ξηρασιών, πυρκαγιών, πλημμυρών και ελλείψεων τροφίμων για εκατοντάδες εκατομμύρια των ανθρώπων.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη λιγότερο οξυγόνο θα υπάρχει στο νερό διαθέσιμο για τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ θα υπάρξει και μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης των θαλασσών, καθώς όσο θερμαίνεται το νερό, τόσο «φουσκώνει».

Η μελέτη για την υπερθέρμανση του ωκεανού, με επικεφαλής τους ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, είναι σημαντική επειδή δείχνει ότι το κλίμα της Γης γενικά διατηρεί περισσότερη θερμότητα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ωκεανοί της Γης απορρόφησαν ετησίως πάνω από 13 zettajoules θερμικής ενέργειας (ένα τζάουλ έχει 21 μηδενικά). Η ενέργεια αυτή είναι 150 φορές μεγαλύτερη από αυτή που παράγουν κάθε χρόνο οι άνθρωποι με τη μορφή ηλεκτρισμού.  Να σημειωθεί ότι ένας λαμπτήρας 100 watt εκπέμπει 100 joules ανά δευτερόλεπτο.

 

 

Πηγή: nature, edition.cnn

Διαφήμιση