Αρχική Επιστήμη Οι κουκουβάγιες βοηθούν να κατανοήσουμε το που ο εγκέφαλος “δίνει προσοχή”

Οι κουκουβάγιες βοηθούν να κατανοήσουμε το που ο εγκέφαλος “δίνει προσοχή”

0
Snowy Owl Portrait. (KarynS)
Snowy Owl Portrait. (KarynS)
Διαφήμιση

Μελετώντας κουκουβάγιες, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του μακρόχρονου μυστηρίου σχετικά με το πως ο εγκέφαλος επιλέγει αυτό που αξίζει περισσότερο την προσοχή μας.

Το εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Cell Reports, σημειώνει πως πιθανότατα ισχύει για όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και προσφέρει νέα εικόνα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο με ασθένειες όπως η διαταραχή έλλειψης προσοχής.

Ο συν-συγγραφέας Shreesh Mysore, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τόνισε πως “η εργασία, μας παρέχει μια πραγματικά όμορφη απάντηση στο πως ο εγκέφαλος επιλύει ένα βασικό στοιχείο αυτού του προβλήματος”.

Παρά τη μελέτη του προσκέφαλου των ζώων εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες δεν βρήκαν καλή απάντηση στο ερώτημα πως ο εγκέφαλος αποφασίζει στο που θα δώσει προσοχή. Οι ερευνητές αποφάσισαν αντ ‘αυτού να εξετάσουν τον μεσεγκεφάλαιο, ένα εξελικτικά παλαιότερο τμήμα του εγκεφάλου που βρέθηκε σε όλα, από τα ψάρια και τα θηλαστικά έως τα πουλιά και τους ανθρώπους.

“Όλα τα ζώα έχουν ανάγκη να δώσουν προσοχή στο πράγμα που μπορεί να επηρεάσουν την επιβίωσή μας, αλλά δεν έχουμε όλοι ένα πολύ ανεπτυγμένο forebrain”, δήλωσε ο Mysore, ο οποίος είναι επίσης βοηθός καθηγητής ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών.

Οι ερευνητές επέλεξαν κουκουβάγιες για να μελετήσουν,  όχι μόνο επειδή έχουν οξεία όραση και ακοή, αλλά επίσης, όπως και όλα τα πουλιά, έχουν μεσεγκεφάλο οργανωμένο κατά τρόπο που καθιστά σχετικά εύκολη την παρακολούθηση της δραστηριότητας συγκεκριμένων νευρώνων.

Οι ερευνητές έδειξαν 15 οπτικά ερεθίσματα σε μια οθόνη, ενώ μετρούσαν τη δραστηριότητα των επιμέρους νευρώνων στους μεσαίους εγκεφάλους τους. Αυτό που βρήκαν ήταν αινιγματικό και απροσδόκητο. Αν και οι μεμονωμένοι νευρώνες συνήθως κωδικοποιούν το οπτικό χώρο τοπογραφικά, εδώ βρήκαν μεμονωμένους νευρώνες που ανταποκρίνονται σε αρκετές τοποθεσίες, μερικές φορές πολύ μακριά.

Ουσιαστικά οι νευρώνες διπλασιάζονταν ή ακόμα και τριπλασιάζονταν ανεξάρτητα από την προέλευση των οπτικών οδών, και μάλιστα ο κάθε νευρώνας κωδικοποιούσε πολλαπλές και διαφορετικές θέσεις.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Nagaraj Mahajan, σχεδίασε ένα μοντέλο, στο οποίο όταν μέτρησαν τους νευρώνες του μεσεγκεφάλου, υπήρχαν 40 τοις εκατό λιγότερες από τις πιθανές θέσεις οι οποίες κωδικοποιούνται από μεμονωμένους νευρώνες και οργανώθηκαν με μια συνδυαστική αρχή, σαν μια λύση παζλ Sudoku.

Αυτό μας δίνει μια απάντηση για πρώτη φορά για το πώς ο εγκέφαλος πραγματικά λύνει το πρόβλημα της επιλογής σε όλες τις πιθανές θέσεις”, δήλωσε ο Mysore.

Η ομάδα ελπίζει ότι με αυτή την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος επιλύει την προσοχή στο νευρικό επίπεδο, θα ήταν δυνατό να γίνουν ενημερωμένες προβλέψεις για το τι συμβαίνει σε διαταραχές όπως η διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας ή η ADHD.

“Πιστεύουμε ότι αυτοί οι νευρώνες του μεσεγκεφάλου μπορεί να είναι ένα σημαντικό κλειδί για το παζλ της αδυναμίας εστίασης. πρόκειται για μια βασική έρευνα, με την οποία θα μπορέσουμε, ενδεχομένως να βρούμε θεραπευτική αγωγή”, καταλήγει ο Mysore.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση