Αρχική Ενέργεια Η Ελληνική ΑΟΖ μπορεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης

Η Ελληνική ΑΟΖ μπορεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης

0
athena18 brochure el thumb
Διαφήμιση

Οι προοπτικές που ανοίγονται στο εγγύς μέλλον ώστε να αναδειχτεί η Ελλάδα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, αλλά και οι αστάθμητοι παράγοντες στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, αναδείχτηκαν στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλειας «ΑΘΗΝΑ 2018», με τίτλο “Αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων: Μετατρέποντας τον κίνδυνο σε ευκαιρία”, που ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα, στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας με διοργανωτή το ΓΕΕΘΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα με τίτλο «Θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο: Γιατί είναι σημαντικές για την Ευρώπη», αναλύθηκαν πτυχές όπως «Γεωστρατηγική προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου: τάσεις, προκλήσεις, ευκαιρίες».  «Αγωγοί ενέργειας δια μέσου της Μεσογείου: Ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». «Ασφάλεια ενεργειακών υποδομών από συμβατικές απειλές και κυβερνοπόλεμο».

«Σημαντικός δίαυλος για εμπόριο και Ενέργεια»

Σε αυτό το πλαίσιο , ο αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στην εισήγησή του τόνισε: «Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί έναν σημαντικό θαλάσσιο δίαυλο για το διεθνές εμπόριο και τη μεταφορά ενέργειας. Όσον αφορά την Ευρώπη, η Μεσόγειος Θάλασσα είναι πολύτιμη για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της» συμπλήρωσε ενώ συνδυάζοντας το θέμα με τις «σημαντικές γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» εκτίμησε ότι «αυτές οι απειλές και οι προκλήσεις για την ασφάλεια ενδέχεται να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια μελλοντική κρίση, επηρεάζοντας την Ευρώπη».

«Το νέο σύνορο φυσικού αερίου»

Ο Εμμ. Καραγιάννης, αν. καθηγητής στο Τμήμα Μελετών Άμυνας του King’s College London, στάθηκε στο θέμα «Η Ελλάδα ως Παροχέας Ενεργειακής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε: «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζει γρήγορα. Με τις νέες ανακαλύψεις αερίου τα τελευταία χρόνια που περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα 25 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), η Ανατολική Μεσόγειος σύντομα θα γίνει το νέο σύνορο φυσικού αερίου. Η ανακάλυψη των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου έρχεται σε μια εποχή όπου η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, πολλοί αμφισβητούν την αξιοπιστία των προμηθειών από τη Ρωσία και οι δυτικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τη διαφοροποίηση της προσφοράς για να εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια»…

«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο»

Ο Κ. Σταμπολής, αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε εισήγηση με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας» τόνισε:

«Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της υφιστάμενης και προγραμματισμένης ενεργειακής της υποδομής, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Σήμερα και μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι το 2022/2023, ως αποτέλεσμα ενός μεγάλου αριθμού μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη διαφοροποίησης των ενεργειακών διαδρομών και στην ολοκλήρωση της αγοράς. Αυτές είναι δύο βασικές παράμετροι στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

7120f92e23aac45b30193b917a0b9cf0 L

»Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, δηλαδή έως το 2030, η Ελλάδα θα μπορούσε να παράσχει στην ΕΕ σημαντικούς εγχώριους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν την περιορισμένη παραγωγική βάση της ηπείρου, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει πολύ περισσότερα ερευνητικά έργα εντός και εκτός ανοικτής θάλασσας στην ΑΟΖ της, προκειμένου να ανακαλύψει και να επαληθεύσει τους εμπορικά εκμεταλλευόμενους πόρους υδρογονανθράκων. Συνολικά, η συμβολή της Ελλάδας στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ασφάλειας θα μπορούσε να γίνει ολοένα και πιο σημαντική λόγω της συνεχιζόμενης περιφερειακής αστάθειας».

αοζ

«Ένα μεγάλο “εργαστήρι” όπου δοκιμάζονται πολιτικές ισορροπίας»

Τέλος, ο Αρ. Τζιαμπίρης, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στην εισήγηση με θέμα «Η Νέα Ανατολική Μεσόγειος σε Μετάβαση: Στρατηγικές Προκλήσεις και Ευκαιρίες» τόνισε:

«Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει μερικές από τα πιο ενδιαφέρουσες, ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στη σύγχρονη διεθνή πολιτική», συγκαταλέγοντας εκεί «τον θανατηφόρο εμφύλιο πόλεμο που εξακολουθεί να τρέχει στη Συρία», «την αβεβαιότητα για το μέλλον της Αιγύπτου (και γενικότερα της Αραβικής Ανοιξης)», «τις επίμονες περιφερειακές φιλοδοξίες (και τον αυξανόμενο αυταρχισμό) της Τουρκίας»,« και, πιο πρόσφατα, μια κρίση προσφύγων που αφορά εκατομμύρια».

«Επιπλέον», πρόσθεσε, «η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ένα μεγάλο “εργαστήριο” όπου δοκιμάζονται πολιτικές ισορροπίας μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και των περιφερειακών κρατών. Από την άλλη πλευρά, προκύπτουν σημαντικά ευρήματα για την ενέργεια και σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα σταθερότητα».

Διαφήμιση