Αρχική Ενέργεια Γ. Σταθάκης: Ο λιγνιτικός σταθμός Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί

Γ. Σταθάκης: Ο λιγνιτικός σταθμός Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί

0
σταθμός Αμυνταίου
Διαφήμιση

Διαβεβαιώσεις ότι δε θα επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση και ότι ο λιγνιτικός σταθμός του Αμύνταιου – για την αναβάθμιση του οποίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός – θα συνεχίσει να λειτουργεί έδωσαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το έργο «Μελέτη και κατασκευή δύο Αποθετών Αποληπτών επί σιδηροτροχιών μετά των συνεργαζομένων Αναδιπλωτών και ταινιοδρόμων για την Αυλή Λιγνίτη της Μονάδας V ΑΗΣ Πτολεμαΐδας».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει πως οι λιγνιτικές μονάδες που θα αποσύρονται δε θα αντικαθίστανται, ενώ περιλαμβάνει και τη λειτουργία του Αμυνταίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι αν τεθούν εκτός οι σταθμοί Αμυνταίου και Καρδιάς (στους οποίους έχουν τεθεί περιορισμοί για περιβαλοντικούς λόγους από την ΕΕ), θα υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και εκτίμησε ότι με τις ενέργειες που γίνονται από το υπουργείο οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν για την παράταση λειτουργίας, ενώ ήδη προχωράει στην περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμισή του.

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, σημειώνοντας ότι τόσο ο ενεργειακός σχεδιασμός, που ολοκληρώνεται, όσο και το σχέδιο για την αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος, που είναι σε εκκρεμότητα, επηρεάζουν τις προσφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαφήμιση