Αρχική Επιχειρείν Γ. Κατρούγκαλος: Τα οφέλη που φέρνει η Ελλάδα στους Κινέζους επενδυτές

Γ. Κατρούγκαλος: Τα οφέλη που φέρνει η Ελλάδα στους Κινέζους επενδυτές

0
43932728860 eb9ba1ba68 o
Διαφήμιση

Τα οφέλη που αναμένουν τους Κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους που τοποθετούνται στην Ελλάδα ανέπτυξε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπροσωπώντας τη χώρα στην Πρώτη Διεθνή Εκθεση Εισαγωγών της Κίνας (China International Import Expo – CIIE), που πραγματοποιείται στη Σαγκάη.

Την έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 3.600 επιχειρήσεις από 172 χώρες, άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, παρουσία πολλών αρχηγών κυβερνήσεων, όπως οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας και κρατών της Αφρικής και της Ασίας.

COSCO

O Πειραιάς κεντρική πύλη για το ευρω-ασιατικό εμπόριο

Στο πλαίσιο του Φόρουμ της Εκθεσης ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε στο Παγκόσμιο συνέδριο για την Ναυτιλία που διοργάνωσε η Cosco, παρουσία και του Προέδρου της εταιρείας, Xu Lirong, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς μετεξελίσσεται σε κεντρική πύλη για το ευρω-ασιατικό εμπόριο, ενισχύοντας τόσο τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Ο αν. ΥΠΕΞ συναντήθηκε, επίσης, με τον αν. υπουργό Μεταφορών της Κίνας, He Jianzhong. Στη συνάντηση συζητήθηκε η «εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των μεταφορών, με επίκεντρο τον ΟΛΠ, ο τουρισμός, καθώς και το σημαντικό ζήτημα της διεύρυνσης της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας και Κίνας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο ναυπηγοκατασκευαστικό τομέα, δεδομένου ότι στα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνόκτητων πλοίων, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην συμπερίληψη ελληνικών εταιρειών στον κατάλογο κατασκευαστών υλικών τροφοδοσίας.

Ενέργεια

Ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε στη συνέχεια με την ηγεσία σειράς μεγάλων κινεζικών εταιρειών. Ειδικότερα, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο, Shu Yinbiao και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της State Grid Corporation of China, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού και η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας στον κόσμο, με 1,1 δισεκατομμύριο πελάτες και 928.000 εργαζομένους, ενώ έχει πρόσφατα αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης o αν. ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, καθώς και σε πρωταγωνιστή στον τομέα των ΑΠΕ , ενώ πρότεινε περαιτέρω συνέργειες με την κινεζική πλευρά.

Ο αν. ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της εταιρείας Huawei (υπεύθυνο για την Ευρώπη), Victor Zhang, και συζήτησαν θέματα που αφορούν τις επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα καθώς και προτάσεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις.

44836695985 390776265e o

Τραπεζική και άλλοι κλάδοι

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Yi Huiman, και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με την αξία των περιουσιακών της στοιχείων να ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε το συνολικό πλέγμα των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων και ανέλυσε τα «πλεονεκτήματα» που θα προκύψουν για την κινεζική τράπεζα από το άνοιγμα υποκαταστήματος στην Αθήνα.

Επίσης ο α. ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Fosun, Xu Xiangliang, και στελέχη της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Fosun έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η υγεία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Είχε, τέλος, συναντήσεις και με εκπροσώπους άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως με τον πρώτο αντιπρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE, Xiao Ming, αλλά και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων και real estate που έχουν επενδύσει ή σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

ΚΙΝΑ

Η φυσική γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης

Οπως αναφέρεραι επισήμως, «σε όλες τις συναντήσεις τόνισε το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας των δύο χωρών. Παρουσίασε επίσης το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση ως φυσική γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, η σημαντική της βιοποικιλότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας και ποιότητας, αλλά, πάνω απ’ όλα, το καταρτισμένο και μορφωμένο εργατικό της δυναμικό».

Οτι «Η Ελλάδα αναπτύσσει σταθερά μια εξωστρεφή οικονομία, βασισμένη στην αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων». Εστίασε, δε, «στο ιδιαίτερα ευνοϊκό νέο επενδυτικό περιβάλλον, καθώς η χώρα μας βγήκε οριστικά από την κρίση, με ανταγωνιστικότερη και ελκυστικότερη την οικονομία της». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να καταστεί κύρια πύλη για την είσοδο κινεζικών αγαθών στις ευρωπαϊκές αγορές».

Διαφήμιση