Αρχική Περιβάλλον Η αποκατάσταση των δασών αποτελεί μια κρίσιμη στρατηγική για την αντιμετώπιση της...

Η αποκατάσταση των δασών αποτελεί μια κρίσιμη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

0
forest
Διαφήμιση

Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων δασών αποτελεί μια κρίσιμη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι τα δάση μπορούν να αποθηκεύουν σημαντικές ποσότητες άνθρακα, τόσο στα δέντρα όσο και στο έδαφος.

Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση των δασών σε όλο τον κόσμο, το δυναμικό αποθήκευσης άνθρακα αυτών των δασών παραβλέπεται συχνά. Σε μια νέα προσπάθεια από το Point Blue Conservation Science και το Πανεπιστήμιο της Santa Clara, οι ερευνητές με επικεφαλής την Dr. Kristen Dybala συνέταξαν δεδομένα αποθήκευσης άνθρακα από 117 δημοσιεύσεις, αναφορές και άλλα σύνολα δεδομένων  από όλο τον κόσμο. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της για την αξιολόγηση των παγκόσμιων αποτελεσμάτων σχετικά με τα πιθανά οφέλη αποθήκευσης άνθρακα από τα δάση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ποσότητα άνθρακα που αποθηκεύεται σε ώριμα δασικά ρυάκια, ανταγωνίζεται τις υψηλότερες εκτιμήσεις για οποιοδήποτε άλλο είδος δάσους ανά τον κόσμο, όπως τα τροπικά ή βόρεια δάση. Οι εκτιμήσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το κλίμα, αλλά οι μέσες τιμές για τα ώριμα ρυάκια κυμαίνονται από 168 έως 390 τόνους άνθρακα ανά στρέμμα μόνο στα δέντρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, κατά μέσο όρο, ο άνθρακας του εδάφους μπορεί να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί κατά τη μετατροπή από μια μη πυκνή περιοχή σε ένα ώριμο ρυάκι. Ωστόσο, όπως και με άλλους τύπους δασών, μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για την πλήρη εφαρμογή αυτών των αλλαγών, της τάξης των 40-90 ετών για τον άνθρακα που αποθηκεύεται στα δέντρα (ανάλογα με το κλίμα) και πάνω από 115 χρόνια για τον άνθρακα του εδάφους.

Τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά και η αποκατάσταση μεγάλης κλίμακας αποτελεί προτεραιότητα σε πολλά μέρη, όπως η κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνιας και η Βραζιλία. Η αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων είναι γνωστό ότι ωφελεί την ποιότητα των υδάτων, τους οικότοπους για τα ψάρια και την άγρια ​​φύση, καθώς και τις ευκαιρίες αναψυχής όπως η αλιεία και η άγρια ​​φύση, που βοηθούν στην υποστήριξη των τοπικών οικονομιών. Αυτά τα νέα αποτελέσματα καταδεικνύουν το σημαντικό πρόσθετο πλεονέκτημα της αποθήκευσης άνθρακα, το οποίο θα πρέπει να αυξήσει την προτεραιότητα της αποκατάστασης και της διατήρησης δασών.

Όσον αφορά το μέλλον, αναδύονται νέα εργαλεία και πηγές χρηματοδότησης για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών δασικών αποκαταστάσεων δασών. Χώρες ανά τον κόσμο έχουν υποσχεθεί να αποκαταστήσουν τα υποβαθμισμένα δάση στο πλαίσιο της πρότασης της Βόννης, μια παγκόσμια δέσμευση για την αποκατάσταση των δασών ως στρατηγική μετριασμού του κλίματος. “Καθώς οι χώρες αυτές προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους, ελπίζουμε ότι η αποκατάσταση των δασών θα είναι βασικό μέρος της στρατηγικής τους”, λέει η Δρ. Dybala.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση