Αρχική Θεραπείες Aπλή εξέταση αίματος ανιχνεύει οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου

Aπλή εξέταση αίματος ανιχνεύει οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου

0
Διαφήμιση

Μια μεμονωμένη εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση μιας ποικιλίας καρκίνων, σύμφωνα με μια μελέτη  του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δει μια σειρά από πειραματικές δοκιμασίες που υπόσχονται έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθησης των όγκων από απλή λήψη αίματος.

Πολλές από αυτές τις εξετάσεις έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν ένα μοναδικό είδος καρκίνου, εντοπίζοντας μεταλλάξεις σχετιζόμενες με τον όγκο σε αλληλουχίες DNA που βρίσκονται στο αίμα.

Η πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου στο Science, είναι ασυνήθιστη, καθώς εξετάζει όχι μόνο αυτές τις μεταλλάξεις DNA αλλά και τα ανώμαλα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών σε μια προσπάθεια ανίχνευσης οκτώ διαφορετικών μορφών καρκίνου. Η δοκιμή ήταν σε θέση να ανιχνεύσει την ασθένεια σε περίπου 70% περισσότερων από 1.000 ανθρώπων που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το έργο τους θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια δοκιμή που είναι απλούστερη και φθηνότερη από την εντατική αλληλούχιση που εμπλέκεται σε κάποιες άλλες βιοψίες.

Το νέο τεστ δεν απαιτεί χρονοβόρα γενετική αλληλούχιση του αίματος και είναι πιο ακριβές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φλοράν Μουλιέρ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine, σύμφωνα με το «New Scientist», ανακάλυψαν ότι τα μικροσκοπικά τμήματα του γενετικού υλικού που αποσπώνται από τους καρκινικούς όγκους, έχουν συχνά διαφορετικά μεγέθη από τα τμήματα του μη καρκινικού DNA μέσα στο αίμα.

Όπως έδειξαν οι δοκιμές, το νέο τεστ -που διακρίνει τα διαφορετικά μεγέθη του καρκινικού DNA- μπόρεσε να ανιχνεύσει το 94% των περιστατικών καρκίνου μαστού, εντέρου, ωοθηκών, δέρματος και χολής σε 68 ασθενείς (με μόνο 2,5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα). Ανίχνευσε επίσης το 65% των περιπτώσεων καρκίνου παγκρέατος, νεφρών και εγκεφάλου σε άλλους 57 ασθενείς.

Συγκριτικά, το υπάρχουν τεστ αίματος CancerSEEK, που ανιχνεύει γενετικούς και πρωτεϊνικούς δείκτες του όγκου στο αίμα, «πιάνει» κατά μέσο όρο το 70% των κοινών καρκίνων.

Θεωρητικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση όλων των ειδών καρκίνου, ενώ είναι απλό στη χρήση του. Θα ακολουθήσουν νέες κλινικές δοκιμές του, ώστε κάποια στιγμή να γίνει διαθέσιμο στο κοινό.

Στην ανάπτυξη του τεστ συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Γούναρης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1999), ο οποίος έχει ειδικευθεί στην ογκολογία και στη βιολογία του καρκίνου

Πηγή: ΑΠΕ, iflscience, nature

 

Διαφήμιση