Αρχική Ευζωία Αναζητήστε το πιο ασφαλές αυτοκίνητο και όχι το πιο γρήγορο!

Αναζητήστε το πιο ασφαλές αυτοκίνητο και όχι το πιο γρήγορο!

0
2nd Auto Forum
Διαφήμιση

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το 2nd Auto Forum (#auf18 – http:/www.auto.ethosevents.eu/) με τίτλο: «Αλλάξτε Αυτοκίνητο!», όπου διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το 2nd Auto Forum παρουσίασε την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αυτοκίνηση στον τομέα της ασφάλειας (ενεργητικής και παθητικής), αναδεικνύοντας όλα όσα συμβαίνουν σήμερα αλλά και έρχονται στο άμεσο μέλλον από την αυτοκινητοβιομηχανία και επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη χώρα μας.

Σημαντική καινοτομία του συνεδρίου είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δόθηκε το βήμα στους ειδικούς να εξηγήσουν τις νέες τεχνολογίες όσον αφορά στην παθητική ασφάλεια και ειδικότερα τα νέα πλαίσια αμαξώματος που σε περίπτωση σύγκρουσης κατευθύνουν τη ροή ενέργειας μακριά από την καμπίνα επιβατών.

2260494 b

Πρώτο πάνελ

Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου που είχε θέμα «Νέες μέθοδοι κατασκευής οχημάτων, χρήση ανθεκτικών υλικών, δομή αμαξώματος», ο κ. Πάτσιος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε στην παροχή κινήτρων για αγορά νέου αυτοκινήτου, αλλά στη θέσπιση αντικινήτρων χρήσης απαρχαιωμένων οχημάτων.

Στο ίδιο σκεπτικό, ο κ. Γιαννής εκτίμησε ότι «ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλη κυκλοφορίας ασφάλειας, προκειμένου να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για τα παλαιά οχήματα». Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει ο οδηγός να εκπαιδεύεται στην οδήγηση σύγχρονων οχημάτων που φέρουν πολλά ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Ο κ. Στέφας αναφέρθηκε στη χαοτική διαφορά σε επίπεδο ασφάλειας μεταξύ των σύγχρονων αυτοκινήτων και αυτών της προηγούμενης δεκαετίας.

Στο 2nd Auto Forum παραβρέθηκε η κυρία Theodora Calinescu, Project Officer, European Transport Safety Council (ETSC), η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στο στόχο για την μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2020 έναντι του 2010 και στους 15 νέους κανόνες για την ασφάλεια που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

w14 153353DSC02047

Παράλληλα, παρουσίασε το σύστημα Intelligent Speed Assistant (ISA), το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη αυτοκίνηση και μπορεί να μειώσει τους θανάτους κατά από τροχαία κατά 20% και τις συγκρούσεις οχημάτων κατά 30%. Το ISA αξιοποιεί την πληροφορία για το όριο ταχύτητας και δεν επιτρέπει στο αυτοκίνητο να επιταχύνει πάνω απ’ αυτό. Ο οδηγός θα μπορεί να παρακάμψει το σύστημα με ένα ειδικό κουμπί.

Στις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από μία σύγκρουση (βαθμός κάκωσης έως απώλεια ζωής), αναφέρθηκε ο κ. Εμμανουήλ Φανδρίδης, Ορθοπαιδικός, Κλινικής Χεριού-Άνω Άκρου & Μικροχειρουργικής, Νοσοκομείου ΚΑΤ, σημειώνοντας ότι το 2017 στην Ε.Ε. τραυματίστηκαν σε τροχαία 135 χιλ. άνθρωποι, με το κόστος για την δημόσια υγεία να ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε στην ανάγκη σχεδιασμού και λειτουργίας μηχανισμού πρόληψης τροχαίων αλλά και καταγραφής όλων των επιπτώσεων που έχει η μόνιμη αναπηρία λόγω τροχαίων.

Προσομοιωτής πρόσκρουσης

Στη χώρα μας, το ετήσιο κόστος των τροχαίων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ενέφερε ο κ. Ευάγγελος Κουντρομιχάλης, Υποδιοικητής Τροχαίας Αττικής Οδού, ο οποίος εξέθεσε τoυς προβληματισμούς του σχετικά με κάποιες διατάξεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όπως ειδικότερα ανέφερε: «Στον νέο Κ.Ο.Κ. δεν υπήρξε καμία αυστηροποίηση των ποινών που αφορά την παράβαση της υπερβολικής ταχύτητας.

Παράλληλα δεν έγινε ούτε κάποια πρόβλεψη, ώστε οι διοικητικές ποινές, είτε αφορούν τα πρόστιμα είτε την αφαίρεση του διπλώματος του οδηγού, να κλιμακώνονται ανάλογα με την ταχύτητα του παραβάτη, ούτε υπάρχει διαβάθμιση στην επιβολή των ποινών. Επίσης, δεν υφίσταται ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία να καταχωρείται η αφαίρεση του διπλώματος για τροχονομικές παραβάσεις, ενώ σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται και η κυκλοφορία δικύκλων χωρίς να φέρουν την κρατική πινακίδα κυκλοφορίας».

Δεύτερο πάνελ

Στο δεύτερο πάνελ που είχε θέμα «Νέες τεχνολογίες ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας», ο κ. Γεώργιος Παπαντωνόπουλος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλισης Αυτοκινήτου στην Εθνική Ασφαλιστική, ανέφερε ότι ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλίστρων για τα παλαιά οχήματα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι ακόμη σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα ώστε να συνδεθεί η οδηγική συμπεριφορά με την τιμολόγηση.

004

Ο κ. Φανδρίδης αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να γίνουν στον τομέα της αντιμετώπισης τραύματος και αποκατάστασης, ενώ η κυρία Calinescu σημείωσε ότι οι Έλληνες οδηγοί δεν διαφέρουν σε σχέση με άλλους οδηγούς στην Ε.Ε., με τις όποιες διαφορές να εντοπίζονται στα συστήματα ελέγχου και τις υποδομές που διαθέτει το κάθε κράτος.

Η κυρία Σοφία Στάμου, Διευθύντρια Επικοινωνίας Ολυμπίας Οδού, τόνισε ότι «έχουμε αλλάξει επίπεδο οδικής ασφάλειας στη χώρα μας με τα νέα, μεγάλα οδικά δίκτυα», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα και την πολιτική ασφάλειας που ακολουθεί η Ολυμπία Οδός. Ο κ. Κουντρομιχάλης αναφέρθηκε στην ανάγκη καταγραφής και διασύνδεσης της οδηγικής συμπεριφοράς σε σχέση με την διαχείριση των ατυχημάτων.

Τις «Παγκόσμιες Μεγατάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της Αυτοκινητοβιομηχανίας», παρουσίασε στην ομιλία του ο κ. Αλέξανδρος Παπαπετρόπουλος, Επικεφαλής Προϊοντικής Στρατηγικής ( Product Planning), Infiniti Europe. Πρόκειται για την τηλεματική, την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση. Τόνισε μάλιστα, ότι την επόμενη δεκαετία, οι υπηρεσίες αυτοκινήτου μέσω τηλεματικής (Connected Services), θα αποτελούν την 2η πηγή εσόδων (μετά την πώληση), για την βιομηχανία αυτοκινήτου, φθάνοντας τα 750 δισ. δολ. ετησίως μέχρι το 2030.

Ο κ. Εμμανουήλ Μπρούζας, Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός, Εκπαιδευτής, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», παρουσίασε τους στόχους και το έργο του Ινστιτούτου στα 13 χρόνια λειτουργίας του, στους τομείς της εκπαίδευσης, ενεργοποίησης πολιτών και φορέων, αλλά και πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας.

photon19413f47633

Τρίτο πάνελ

Στο τρίτο πάνελ με θέμα «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας», με συντονίστρια την κυρία Βασιλική Δανέλλη -Μυλωνά, ο κ. Αριστοφάνης Παπαδημητρίου Διευθυντής Κυκλοφορίας και Συντήρησης Αττικής Οδού, Αττικές Διαδρομές ΑΕ, αναφέρθηκε στα προγράμματα που εφαρμόζει η Αττική Οδός, στην οδηγική συμπεριφορά των οδηγών και την κατάσταση των οχημάτων της, αλλά και σε στατιστικά στοιχεία πρόληψης και αντιμετώπισης συμβάντων.

Η κυρία Λένα Πλαΐτη, Διευθύντρια Επικοινωνίας της AXA Ασφαλιστική, αναφέρθηκε στις διαδραστικές καμπάνιες που «τρέχει» η εταιρεία και στην εφαρμογή του AXA Drive, όπως και στην εκπαίδευση των πελατών της, μέσα από την συνεργασία της με το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς».

maxresdefault

Όλοι οι σύνεδροι έφυγαν έχοντας εμπλουτίσει τις γνώσεις τους και με γόνιμους προβληματισμούς μετά το πέρας του 2o Auto Forum 2018. Κοινός τόπος ότι τα νέα αυτοκίνητα είναι απείρως πιο ασφαλή σε σχέση με αυτοκίνητα πενταετίας και άνω.

Το 2nd Auto Forum πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δικύκλων (ΣΕΑΑ), της Hellastron, του Συνδέσμου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και της Ένωσης Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒράβευση της Ε. Κουντουρά στις ΗΠΑ από την Αμερικανική Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων
Επόμενο άρθροΥπό έλεγχο η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καμένο Δάσος της Μυτιλήνης