Αρχική Επιστήμη Ανακαλύφθηκε νέο γονίδιο που βοηθά τις καλλιέργειες να είναι ανθεκτικές στις λοιμώξεις

Ανακαλύφθηκε νέο γονίδιο που βοηθά τις καλλιέργειες να είναι ανθεκτικές στις λοιμώξεις

0
Arabidopsis thaliana
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανακάλυψαν ένα γονίδιο που βοηθά τα φυτά να την ανταπόκρισή τους σε ασθένειες και κατ’ επέκταση θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη καλλιεργειών που είναι ανθεκτικές σε λοίμωξη.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρόπους βελτίωσης της δραστηριότητας του γονιδίου για την ενίσχυση της αντίστασης στην ασθένεια, δημιουργώντας πιο ανθεκτικές φυλές καλλιέργειας ή νέες ακόμα και νέες θεραπείες για λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όταν τα φυτά δέχονται επίθεση από βακτήρια ή ιούς, παράγουν μικροσκοπικές ποσότητες αερίου γνωστές ως νιτρικό οξείδιο. Αυτό το αέριο συσσωρεύεται στα φυτικά κύτταρα και προκαλεί αντίσταση από το ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κοινό φυτό αραβοσίτου, Arabidopsis thaliana, για να μελετήσουν τα γονίδια που ενεργοποιήθηκαν καθώς αυξήθηκαν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου. Διαπίστωσαν ότι ένα προηγουμένως άγνωστο γονίδιο – το οποίο ονομάζεται SRG1 – ενεργοποιείται ταχέως από νιτρικό οξείδιο.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το SRG1 απελευθερώνει τον αμυντικό μηχανισμό του φυτού περιορίζοντας τη δραστηριότητα των γονιδίων που καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση.

Μεταβάλλοντας τη δραστηριότητα του γονιδίου SRG1, η ομάδα μπόρεσε να αποδείξει ότι τα φυτά με υψηλότερα επίπεδα αμυντικών πρωτεϊνών που παράγονται από το γονίδιο ήταν πιο ανθεκτικά σε λοίμωξη. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το νιτρικό οξείδιο ρυθμίζει την ανοσολογική αντίδραση, διασφαλίζοντας ότι το αμυντικό σύστημα του φυτού δεν αντιδρά υπερβολικά.

Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβη στα φυτά και σταματά την ανάπτυξη τους, με τον ίδιο τρόπο που οι αυτοάνοσες ασθένειες στους ανθρώπους προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο σώμα. Οι ερευνητές λένε ότι παρόμοιοι μηχανισμοί είναι πιθανό να βρεθούν σε πολλά άλλα είδη και τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επιτρέψουν την κατανόηση των θεμελιωδών διεργασιών που αποτελούν τη βάση της ανοσολογικής ρύθμισης.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση