Αρχική Θεραπείες Ανακαλύφθηκε φάρμακο που θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου του...

Ανακαλύφθηκε φάρμακο που θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου του εγκεφάλου

0
Virginia Tech
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών της Virginia Tech, υπό την ηγεσία της Jennifer Munson, βοηθού καθηγητή στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής και Μηχανικής του Κολεγίου Μηχανικών, ίσως βρήκε τη λύση για να σταματήσει την αναπόφευκτη εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε όσους πάσχουν από γλοιοβλάστωμα, τη θανατηφόρο μορφή του καρκίνου του εγκεφάλου.

Οι ιστοί στο σώμα μας είναι σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένοι από υγρό, το οποίο μετακινείται γύρω από τα κύτταρα και είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία του σώματος, ωστόσο σε ορισμένες, αυτό το υγρό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ειδικά σε άτομα που έχουν γλοιοβλάστωμα, το υγρό αυτό έχει πολύ υψηλή πίεση, προκαλώντας την γρήγορη μετακίνηση και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Μια κοινή θεραπεία καρκίνου, η οποία εισάγει ένα φάρμακο απευθείας στον όγκο με έναν καθετήρα, μπορεί να κάνει αυτό το ρευστό να κινείται ακόμη γρηγορότερα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου στις επιστημονικές εκθέσεις, ο Chase Cornelison, επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Virginia Tech, αναφέρει λεπτομερώς τη χρήση ενός φαρμάκου που η ομάδα της Munson μπορεί να εμποδίσει τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνονται στη ροή υγρών.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος ενός πενταετούς προγράμματος επιχορήγησης έρευνας Munson σε πολλά πανεπιστήμια, κατά το οποίο εξετάστηκε ο ρόλος της ροής του ενδιάμεσου υγρού στην εξάπλωση των κυττάρων του γλοιώματος. Το διάμεσο υγρό είναι το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα στο σώμα.

Στο εργαστήρια, ο Cornelison η ομάδα της Munson χρησιμοποίησαν ποντίκια με γλοιοβλάστωμα για να ελέγξουν πως μια ιδιαίτερη προσέγγιση στην παροχή θεραπείας για καρκίνο, που ονομάζεται “μεταγωγή ενισχυμένης παράδοσης”, προκάλεσε τα κύτταρα γλοιώματος να εισβάλουν στον υπόλοιπο εγκέφαλο. Για να εμποδίσουν την ταχεία κίνηση του υγρού και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, εξέτασαν ένα φάρμακο που ονομάζεται AMD3100. “Το φάρμακο, το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε κλινικές, φαίνεται να αλλάζει το παιχνίδι”, είπε ο Cornelison.

“Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή της επέκτασης του γλοιοβλαστώματος”, κατέληξε ο Cornelison

Η πλειοψηφία αυτής της έρευνας πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου η Munson εργαζόταν πριν πάει στο Virginia Tech το 2017. Η Munson μελετά το γλοιοβλάστωμα για περισσότερα από 10 χρόνια, με μια πιο πρόσφατη εστίαση στο ρόλο της ροής του διάμεσου υγρού στα καρκινικά κύτταρα και τον εγκέφαλο.

“Το γλοιοβλάστωμα είναι τόσο θανατηφόρο που εδώ και χρόνια δεν έχει μεταβληθεί η ανταπρόκριση στη θεραπεία. Κάτι χρειάζεται να αλλάξει. Με την εμπειρία μου και την εξέταση της ρευστότητας, ίσως υπάρχει μια απάντηση”, σημειώνει η Munson.

Jennifer Munson, βοηθού καθηγητή στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής και Μηχανικής του Κολλεγίου Μηχανικών

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά 

Διαφήμιση