Αρχική Περιβάλλον Ανακαλύφθηκαν νέα μικρόβια που περιορίζουν τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου

Ανακαλύφθηκαν νέα μικρόβια που περιορίζουν τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου

0
microbial communities
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών του Όστιν ανακάλυψαν σχεδόν 21 είδη μικροβίων, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες όπως το μεθάνιο και το βουτάνιο ως πηγές ενέργειας για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν – κάτι που σημαίνει ότι τα νεοσύστατα βακτηρίδια μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και ίσως μια μέρα να είναι χρήσιμα για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων.

Στη δημοσίευση τους, στο Nature Communications, οι ερευνητές κατέγραψαν εκτεταμένη ποικιλομορφία στις μικροβιακές κοινότητες που ζουν στα εξαιρετικά ζεστά ιζήματα βαθέων υδάτων που βρίσκονται στη λεκάνη του Guaymas στον κόλπο της Καλιφόρνιας.

Η ομάδα ανακάλυψε νέα μικροβιακά είδη που είναι τόσο γενετικά διαφορετικά από αυτά που έχουν μελετηθεί προηγουμένως και αντιπροσωπεύουν νέους κλάδους στο δέντρο της ζωής.

“Αυτό δείχνει ότι οι βαθιές θάλασσες περιέχουν εκτεταμένη ανεξερεύνητη βιοποικιλότητα και οι μικροσκοπικοί οργανισμοί είναι σε θέση να υποβαθμίζουν το πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες”, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής της θαλάσσιας επιστήμης Brett Baker, πρωταρχικός ερευνητής του εγγράφου.

Η ανάλυση των ερευνητών για τα ιζήματα από 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, όπου η ηφαιστειακή δραστηριότητα αυξάνει τις θερμοκρασίες σε περίπου 200 βαθμούς Κελσίου, ανακτούσε 551 γονιδιώματα, 22 από τα οποία αντιπροσώπευαν νέες εισόδους στο δέντρο της ζωής.

Μόνο το 0,1 τοις εκατό των μικροβίων παγκοσμίως μπορεί να καλλιεργηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν χιλιάδες, ίσως ακόμη και εκατομμύρια, μικροβίων που πρέπει ακόμη να ανακαλυφθούν.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση