Αρχική Επιστήμη Αλγόριθμος εκμάθησης μηχανών προβλέπει τις ιικές δεξαμενές στο ζωικό βασίλειο

Αλγόριθμος εκμάθησης μηχανών προβλέπει τις ιικές δεξαμενές στο ζωικό βασίλειο

0
Ebola
Διαφήμιση

Πολλοί θανάσιμοι και νεοεμφανιζόμενοι ιοί, όπως η Έμπολα και η Ζίκα, κυκλοφορούν σε κοινότητες άγριων ζώων και εντόμων πολύ πριν εξαπλωθούν στους ανθρώπους και προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, η εξεύρεση αυτών των φυσικών ξενιστών ιών – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης στον άνθρωπο – αποτελεί σήμερα μια τεράστια πρόκληση για τους επιστήμονες.

Ένας νέος αλγόριθμος εκμάθησης μηχανών έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί ακολουθίες ιών γονιδιώματος για να προβλέψει τον πιθανό φυσικό ξενιστή για ένα ευρύ φάσμα ιών RNA, την ιική ομάδα που πιο συχνά πηγαίνει από τα ζώα στους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα, υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, υποδηλώνει ότι αυτό το νέο εργαλείο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των προληπτικών μέτρων κατά των θανατηφόρων ασθενειών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό το εργαλείο εκμάθησης μηχανών θα επιταχύνει τις δραστηριότητες έρευνας, επιτήρησης και ελέγχου των ασθενειών για να στοχεύσει τα σωστά είδη στο φυσικό τους περιβάλλον, με απώτερο σκοπό την πρόληψη των θανατηφόρων και επικίνδυνων ιών που φθάνουν στον άνθρωπο.

Η εύρεση ξενιστών ζώων και εντόμων διαφόρων ιών από τις ακολουθίες γονιδιώματός τους μπορεί να απαιτήσει χρόνια εντατικής έρευνας πεδίου και εργαστηριακής εργασίας. Οι καθυστερήσεις που προκαλούνται από αυτό συνεπάγονται ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα όπως ο εμβολιασμός των ζωικών πηγών ασθενειών ή η πρόληψη της επικίνδυνης επαφής μεταξύ των ειδών.

Ο Δρ. Daniel Streicker, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης του Κέντρου για την ανίχνευση ιών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε: “Η δυνατότητα χρήσης αυτών των γονιδιωμάτων για την πρόβλεψη της φυσικής οικολογίας των ιών σημαίνει ότι μπορούμε σύντομα να περιορίσουμε την αναζήτηση των δεξαμενών και των φορέων τους, πράγμα που τελικά σημαίνει πως θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση ιών ή να σταματήσουμε την πρώιμη εξάπλωσή τους”.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν τώρα μια εφαρμογή στο διαδίκτυο που θα επιτρέψει σε επιστήμονες από οπουδήποτε στον κόσμο να υποβάλουν τις αλληλουχίες τους και να πάρουν γρήγορες προβλέψεις για τους οικοδεσπότες, τους φορείς και τις οδούς μεταφοράς.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση