Αρχική Περιβάλλον Τα φυτά έχουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας

Τα φυτά έχουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας

0
rice
Διαφήμιση

Σε μια μελέτη σχετικά με φυτά ρυζιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας οδήγησε σε αλλαγές στη δομή του RNA του φυτού, η οποία συνδέθηκε με  απώλεια στον αριθμό των αγγελιοφόρων RNAs ή mRNAs. Το μόριο mRNA είναι ένας ιδιαίτερος τύπος RNA, ο οποίος μεταφέρει οδηγίες DNA στο ριβόσωμα σε ένα κύτταρο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής πρωτεϊνών.

Επειδή τα φυτά δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν τις δικές τους θερμοκρασίες, (όπως κάνουν οι άνθρωποι ή να μετακινούνται από την πηγή θερμότητας), αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης των φυτών κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες ξηρασίας, δήλωσε η Sarah M. Assmann, Waller καθηγήτρια Βιολογίας, Eberly College of Science.

Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες, η μελέτη αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να βοηθήσει τους αγρότες να παράγουν περισσότερες καλλιέργειες ανθεκτικές στη θερμότητα και την ξηρασία, σύμφωνα με τους ερευνητές που ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους σήμερα (5 Νοεμβρίου) στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών.

“Το ρύζι είναι βασικό φαγητό για τον μισό πληθυσμό του κόσμου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη γεωργία επιβίωσης σε ορισμένα μέρη του κόσμου, γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας τροφή”, δήλωσε ο Assmann. “Με την αλλαγή του κλίματος – και με το στόχο ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων για να τροφοδοτήσουμε τον αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου – προσπαθούμε πάντα να κατανοήσουμε πώς τα φυτά ανταποκρίνονται στο κλίμα και έτσι, ενδεχομένως, στο μέλλον θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις ποικιλίες καλλιεργειών, είτε μέσω μηχανισμών αναπαραγωγής είτε με άλλους μηχανισμούς, για καλύτερη αντοχή στο στρες και καλύτερες αποδόσεις”.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 14.000 διαφορετικά RNA για να αναζητήσουν αλλαγές στις περίπλοκες δομές των μορίων που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν οξεία θερμική καταπόνηση, δήλωσε ο Philip Bevilacqua, διακεκριμένος καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.

“Το RNA, επειδή δεν είναι δεμένο με άλλο σκέλος, είναι ικανό να αναδιπλώνεται, έτσι υπάρχουν πολύ πιο πολύπλοκες πτυχές στο RNA”, δήλωσε ο Bevilacqua.
Για να δημιουργήσουν θερμική καταπόνηση, οι ερευνητές υπέβαλαν μία ομάδα σπορόφυτων ρυζιού για δύο εβδομάδες σε θερμοκρασίες άνω των 108 βαθμών Fahrenheit για μόλις δέκα λεπτά και συνέκριναν τα φυτά αυτά με μια ομάδα ελέγχου φυτών που αναπτύσσονται στους 72 βαθμούς Φαρενάιτ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πτυχές στο RNA των φυτών που πάσχουν από θερμικό στρες ήταν χαλαρότερες από αυτές της ομάδας ελέγχου.
Σύμφωνα με τον Bevilacqua, αυτή η διαδικασία προσφέρει συμβουλές για τα επόμενα βήματα στη μελλοντική έρευνα για περισσότερες καλλιέργειες ανθεκτικές στη θερμότητα και την ξηρασία.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση