Αρχική Καταστροφές Ευθύμιος Λέκκας: Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5,6 Ρίχτερ – Τα νεώτερα από Ζάκυνθο

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5,6 Ρίχτερ – Τα νεώτερα από Ζάκυνθο

0
Ζάκυνθο
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες», προσθέτοντας «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή», ενώ επισήμανε πως αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

zakynthos seismos5 26102018

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ, ενώ επισήμανε ότι στην περιοχή Κόκκινος Βράχος στη Ζάκυνθο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κατολισθήσεις έχει ενημερώσει τους φορείς όμως εκεί έχουν χτιστεί πολλά σπίτια.

Το ενδεχόμενο ενός μεγάλου μετασεισμού δεν απέκλεισε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε πως δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου.

zakynthos seismos1 26102018 768x576

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.

Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι το νησί έδειξε ότι αντέχει και είναι λειτουργικό. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν μικροπροβλήματα από τις κατολισθήσεις, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα εικόνα από το Ναυάγιο.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ανέφερε από την πλευρά του ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν τραυματισμοί, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλο το νησί, όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες.

limaniseismos01web

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, στο λιμάνι εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα, ωστόσο δεν επηρεάζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κυλλήνη. Στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

800

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, ενώ για προληπτικούς λόγους τα σχολεία είναι σήμερα κλειστά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στην κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.

Οι λόγοι που άντεξε το νησί 

Εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ο αντισεισμικός κανονισμός για κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο που κτίζεται στην περιοχή. Η κατασκευή και αρχιτεκτονική των κτισμάτων είναι μοναδική και η παγκόσμια πρωτοτυπία έχει αντιγραφεί από πολλούς.

Συγκεκριμένα το δομικό τους μοντέλο συνίσταται σε ένα έξυπνο σύστημα μεικτής δόμησης με πέτρες στο ισόγειο και ξύλο στους ορόφους, ενώ στο εσωτερικό των τοίχων του ισογείου υπάρχει δευτερεύων βοηθητικός φέρων οργανισμός από αραιά ξύλινα υποστυλώματα, τα οποία υποβαστάζουν τους ορόφους.

zakynthos seismos4 26102018

Αυτό έχει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα: ακόμη και αν τμήματα της λιθοδομής στο ισόγειο καταρρεύσουν, το επάνω τμήμα συνεχίζει να στηρίζεται μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Η δεύτερη αιτία που άντεξε η Ζάκυνθος ήταν ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει «πρόσοψη» προς τον ιταλικό. Η ενέργεια εκτονώθηκε προς την Αδριατική κι όχι προς το Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα.

Το εστιακό βάθος του σεισμού Εντοπίστηκε 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού και σε βάθος 10 χιλιομέτρων, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

limaniseismos1web

 

Διαφήμιση