Αρχική Περιβάλλον Τα κοράκια δημιουργούν σύνθετα εργαλεία

Τα κοράκια δημιουργούν σύνθετα εργαλεία

0
crows
Διαφήμιση

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας του Max Planck και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι τα κοράκια της Νέας Καληδονίας είναι σε θέση να δημιουργήσουν εργαλεία συνδυάζοντας δύο ή περισσότερα μη λειτουργικά στοιχεία, μια ικανότητα που παρατηρείται μέχρι στιγμής μόνο στους ανθρώπους και τους μεγάλους πιθήκους.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικές εκθέσεις, δείχνει ότι αυτά τα πουλιά μπορούν να δημιουργήσουν μακρόχρονα εργαλεία από σύντομα συνδυαστικά μέρη – ένα εκπληκτικό πνευματικό επίτευγμα. Η συναρμολόγηση διαφόρων συστατικών σε νέα λειτουργικά και ευέλικτα εργαλεία έχει μέχρι τώρα παρατηρηθεί μόνο στους πιθήκους και οι ανθρωπολόγοι θεωρούν την πρόωρη παραγωγή ανθρώπινων σύνθετων εργαλείων ως ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του εγκεφάλου. Τα παιδιά χρειάζονται αρκετά χρόνια για να δημιουργήσουν νέα εργαλεία, πιθανώς επειδή απαιτούν την πρόβλεψη ιδιοτήτων αντικειμένων που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι αυτό το είδος κορακιού διαθέτει εξαιρετικά ευέλικτες ικανότητες που τους επιτρέπουν να λύσουν σύνθετα προβλήματα που περιλαμβάνουν πρόβλεψη των ιδιοτήτων των αντικειμένων που δεν έχουν δει ποτέ.
Οι ερευνητές είχαν ήδη καταφέρει να δείξουν πώς αυτό το αξιοπρόσεκτο είδος ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει και να κάνει εργαλεία σε άγρια κατάσταση και σε αιχμαλωσία, αλλά ποτέ δεν είχαν δει να συνδυάζουν περισσότερα από ένα κομμάτι για να κάνουν ένα εργαλείο.

Παρόλο που οι συγγραφείς εξηγούν ότι οι ψυχικές διαδικασίες με τις οποίες τα πουλιά επιτυγχάνουν τους στόχους τους δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί πλήρως, η ικανότητα να επινοηθεί ένα εργαλείο είναι ενδιαφέρουσα από μόνη της. Λίγα ζώα είναι ικανά να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία, αλλά και στην ανθρώπινη ανάπτυξη, η ικανότητα εμφανίζεται αργά.

Η ικανότητα των κορακιών να κατασκευάζουν νέα σύνθετα εργαλεία δεν σημαίνει ότι οι γνωστικοί μηχανισμοί τους είναι ίσοι με εκείνους των ανθρώπων ή των πιθήκων, αλλά βοηθούν στην κατανόηση των γνωστικών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την επίλυση φυσικών προβλημάτων.

Διαφήμιση