Αρχική Περιβάλλον Τα κλιματικά μοντέλα δεν καταφέρνουν να προσομοιώσουν τις πρόσφατες αλλαγές του αέρα...

Τα κλιματικά μοντέλα δεν καταφέρνουν να προσομοιώσουν τις πρόσφατες αλλαγές του αέρα στη Γροιλανδία

0
greenland
Διαφήμιση

Οι κλιματολόγοι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια τις κλιματικές αλλαγές στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, επειδή οι προσομοιώσεις μοντέλων υπολογιστών απέτυχαν να συμπεριλάβουν με ακρίβεια τις αλλαγές της πίεσης του αέρα που συνέβησαν στην περιοχή της Γροιλανδίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να σημαίνει ότι οι περιφερειακές προβλέψεις για το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι ανακριβείς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα 16 Οκτωβρίου.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα πραγματικά δεδομένα με τα δεδομένα προσομοίωσης σε μια περίοδο 30 ετών και διαπίστωσαν ότι οι προσομοιώσεις έδειξαν κατά μέσο όρο ελαφρώς μειωμένη πίεση αέρα στην περιοχή της Γροιλανδίας, ενώ στην πραγματικότητα τα πραγματικά δεδομένα έδειξαν σημαντική αύξηση της υψηλής πίεσης αέρα ή των αποκαλούμενων ως «Μπλοκάρισμα της Γροιλανδίας», κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Αυτές οι προσομοιώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως από τους επιστήμονες του κλίματος, παγκοσμίως, ως βάση για την πρόβλεψη των μελλοντικών κλιματικών αλλαγών.
Τα ευρήματα δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια των περιφερειακών προβλέψεων για το κλίμα, επειδή οι μετεωρολογικές συνθήκες στις περιοχές αυτές συνδέονται στενά με τις αλλαγές της πίεσης του αέρα στην Γροιλανδία.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ρεκόρ υγρών καλοκαιριών στην Αγγλία και την Ουαλία, όπως αυτά που είδαμε το 2007 και το 2012, θα μπορούσαν να γίνουν συχνότερα εάν η πίεση του αέρα της Γροιλανδίας συνεχίσει να ενισχύεται τις επόμενες δεκαετίες, αλλά μια τέτοια τάση ενδέχεται να μην προβλεφθεί λόγω ανακριβών περιφερειακών προσομοιώσεων του κλίματος.
Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Lincoln, του Ηνωμένου Βασιλείου, και το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά μοντέλα τήξης στο φύλλο πάγου της Γροιλανδίας -ένα τεράστιο πάγο που καλύπτει περισσότερο από το 80% της επιφάνειας Γροιλανδία- μπορεί να υποτιμήσει σημαντικά την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας που αναμένεται το 2100.
Η έρευνα είναι η πρώτη που συστηματικά συγκρίνει τα δεδομένα κλιματικών μοντέλων του πλανήτη και τα στοιχεία παρατήρησης των αλλαγών της πίεσης του αέρα στην περιοχή της Γροιλανδίας.
Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, «The Cryosphere».

Διαφήμιση