Αρχική Περιβάλλον Τα φυτά βρίσκουν τρόπους να επιβιώσουν ανεξάρτητα από το έδαφος

Τα φυτά βρίσκουν τρόπους να επιβιώσουν ανεξάρτητα από το έδαφος

0
Aethionema arabicum
Διαφήμιση

Οι ερευνητές από το Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μαζί με το Πανεπιστήμιο του Osnabrück στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι ένα φυτό χρησιμοποιεί δύο μηχανισμούς για να επιβιώσει, ανεξάρτητα από τον τόπο που μεγαλώνει.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο New Phytologist, εξέτασε το Aethionema arabicum, γνωστό και ως “stone cress”, (πέτρινος κέδρος), και διαπίστωσε ότι το φυτό είναι μοναδικό στις στρατηγικές σποράς και φρούτων.

stone cress

Τα περισσότερα είδη φυτών παράγουν ένα μόνο είδος φρούτων και σπόρων που είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, αλλά ο πέτρινος κέδρος παράγει δύο μεγέθη φρούτων: ένα μεγάλο φρούτο που ανοίγει με σχίσιμο και ένα μικρό φρούτο που παραμένει κλειστό έως ότου βρει κατάλληλο βιότοπο που θα βλαστήσει.

Όχι μόνο οι καρποί είναι διαφορετικοί, αλλά στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι σπόρων: πολλαπλοί σπόροι, με επικάλυψη στους μεγάλους καρπούς και ένας μόνο μη επικαλυμμένος σπόρος στους μικρούς καρπούς.

Ο Waheed Arshad από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών στο Royal Holloway, απονεμήθηκε μια χορηγία Travel Royal Holloway για να παρουσιάσει αυτή την έρευνα σε ένα μεγάλο συνέδριο στον Καναδά τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Arshad είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε αποκαλύψει δύο πολύ αντίθετους μηχανισμούς διασποράς, που χρησιμοποιούνται από το ίδιο φυτό, την ίδια στιγμή. Οι βλεννώδεις σπόροι προσκολλώνται στο έδαφος, εμποδίζοντας αποτελεσματικά τη διασπορά τους, ενώ τα μικρά φρούτα διασκορπίζονται στο σύνολό τους από αέρια ή υδάτινα ρεύματα, προωθώντας έτσι τη διασπορά τους.

Ο διασκορπισμένος σπόρος ή φρούτα είναι συχνά η μόνη φάση του κύκλου ζωής ενός φυτού όταν μπορεί να ταξιδέψει – επομένως, η διασπορά έχει εκτεταμένες οικολογικές και εξελικτικές συνέπειες”.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι το Aethionema arabicum παρέχει ένα εξαιρετικό μοντέλο συστήματος για τη εξέταση του πως καταφέρνει ένα φυτό να επιβιώσει σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα.

Διαφήμιση