Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι ψηλοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο λόγω… κυττάρων

Οι ψηλοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο λόγω… κυττάρων

0
ψηλοί άνθρωποι

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, ο αριθμός των κυττάρων στο σώμα ενός ατόμου, χρησιμοποιώντας το ύψος ως μέτρο, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η διαπίστωση αυτή έγινε από τον Leonard Nunney, έναν εξελικτικό βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside, ο οποίος εξέτασε μαζικές βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο.

Για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ο ύψους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 9% περίπου στους άνδρες και κατά 12% στις γυναίκες. Η αιτία του ύψους στη σχέση με τον καρκίνο δεν έχει ακόμα απαντηθεί πειστικός

Μια θεωρία είναι ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν απλώς περισσότερα κύτταρα. Και με περισσότερα κύτταρα έρχονται περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο από μεταλλάξεις.

Αυτό θέλησε να διερευνήσει ο καθηγητής Nunney. Έτσι, εξέτασε τα στοιχεία των εκατομμυρίων γυναικών με άλλα τρία μεγάλα προγράμματα καρκίνου – ένα από το καθένα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κορέα – για να δει πόσο διαφορετικοί τύποι καρκίνου συσχετίζονται με το ύψος. Βρήκε ότι οι περισσότεροι τύποι καρκίνου αυξήθηκαν με το ύψος.

Ο κίνδυνος καρκίνου στομάχου, στο στόμα και, στις γυναίκες, στον τράχηλο της μήτρας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το ύψος. Ο καθηγητής Nunney υποψιάστηκε ότι αυτοί οι τύποι καρκίνου είχαν «πολύ ισχυρή περιβαλλοντική επιρροή που θα μπορούσε να αποκρύψει τα φαινόμενα ύψους».

«Το πιο εύκολο να εξηγήσουμε από αυτή την άποψη είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, επειδή γνωρίζουμε ότι σχεδόν το 100% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας σχετίζονται με τη μόλυνση με ένα από τα λίγα στελέχη του HPV».

Ωστόσο, το εντυπωσιακό, ήταν ο σχετικά μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς σε ψηλότερες γυναίκες. «Δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει εκεί», είπε ο καθηγητής Nunney.

Οι ψηλότεροι άνθρωποι – τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, σε όλα τα σύνολα δεδομένων – τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος.

Έναν πιθανό οδηγό πίσω από τη σχέση καρκίνου-ύψους είναι πρωτεΐνη που ονομάζεται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1 ή IGF-1.

Ο IGF-1 παράγεται σε απόκριση της αυξητικής ορμόνης και ενθαρρύνει τα κύτταρα να χωριστούν και να αναπτυχθούν.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο IGF-1 διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην παιδική ανάπτυξη – ιδιαίτερα κατά την εφηβεία – αλλά βοηθά επίσης στην ανάπτυξη οργάνων και ιστών σε ενήλικες.

Και αποδεικνύεται ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα IGF-1 στο αίμα τους, οπότε «μπορεί να είναι ότι τα ψηλά άτομα έχουν μόνο ένα κλασματικά ταχύτερο ρυθμό κυτταρικής διαίρεσης που θα μπορούσε να εξηγήσει τον επιπλέον καρκίνο», είπε ο καθηγητής Nunney.

Πηγή: abc

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here