Αρχική Πολιτισμός Πολυτίμη Μαχαιρά: ΣΚΡΟΥΤΖ! ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Πολυτίμη Μαχαιρά: ΣΚΡΟΥΤΖ! ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

0
3588 n (1)
Διαφήμιση

Συνέντευξη της Πολυτίμης Μαχαιρά* στην Κατερίνα Μαγουνάκη

«Παραμονὴ Χριστουγέννων. Σκυμμένος πάνω ἀπ᾿ τὸ γραφεῖο του, ὁ Ἐμπενίζερ Σκροῦτζ δούλευε ἀσταμάτητα. Τὸ δωμάτιο ἦταν μᾶλλον κρύο, γιατί τὰ λιγοστὰ κάρβουνα στὴ σόμπα δὲν ζέσταιναν ἀρκετά.  Ὄχι πως ἔλειπαν τοῦ Σκροῦτζ  τὰ χρήματα γιὰ ν᾿ ἀγοράσει περισσότερα κάρβουνα.  Ἀλλὰ ὁ Ἐμπενίζερ Σκροῦτζ ἦταν ἕνας φοβερὸς τσιγκούνης!

Στὸ διπλανὸ δωμάτιο, χωρὶς θερμάστρα, ἐργαζόταν ὁ Μπὸμπ Κράτσιτ, ὁ κλητήρας του,  ποὺ ἔτρεμε ὁλόκληρος ἀπὸ τὴν παγωνιά. Ξαφνικὰ ἡ πόρτα ἄνοιξε κι ἕνας χαμογελαστὸς ἄντρας μπῆκε στὸ γραφεῖο…» .

Λάτρεψα την ενθύμηση του τονισμού και μετέφερα με αγάπη το παραπάνω κείμενο, σαν κάτι ιερό, σαν κειμήλιο.

«A Christmas Carol», είναι ο πρωτότυπος τίτλος της πιο παλιάς χριστουγεννιάτικης ιστορίας, του Άγγλου συγγραφέα Κάρολου Ντίκενς και πρωτοδημοσιεύτηκε το 1843. Μια ιστορία που ευτυχώς ή επιτυχώς δεν ξεχάστηκε, σε πείσμα των videogames και των σύγχρονων τρόπων διασκέδασης των μικρών μας φίλων. Η ιστορία αυτή, πάντα πίστευα πως κρύβει κάτι αληθινό. Ένα αληθινό γεγονός δηλαδή. Ίσως αυτό να είναι και το μαγικό συστατικό της. Ίσως πάλι και να είναι και ότι δεν απευθύνεται μόνο σε μικρά παιδιά, αλλά και σε κείνα που κρύβονται μέσα στις καρδιές των μεγάλων.

Έτσι αποφάσισα να δω τη μεταφορά της στο θέατρο… καθώς μεγαλώνω και κάπου εκεί συνάντησα και την Πολυτίμη Μαχαιρά που με τα φανταστικά της χέρια, ετοιμάζει ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και ντύνει θεατρικές και όχι μόνο, παραστάσεις. Προηγήθηκε μια μικρή κουβέντα για να γνωριστούμε και από αυτήν προέκυψε και η συνέντευξη που ακολουθεί.

  • Η κλειστή τηλεόραση και η ανοιχτή αυλαία, πως ισορροπούν;

Με την δυνατότητα της ποιοτικής επιλογής και στη μια αλλά και στην άλλη περίπτωση έτσι ώστε στο ζύγιασμα ο θεατής να μην αισθάνεται «ριγμένος».

  • Μια ακόμα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» τι παραπάνω μπορεί να μας προσφέρει;

Δεν πρόκειται για μια ακόμα χριστουγεννιάτικη  ιστορία αλλά για την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία».  Αποτελεί πάντα το must της εορταστικής περιόδου!

Πόσο μάλλον αν πρόκειται για μια παράσταση όπως αυτή που ετοιμάζει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και επιτελείο της.  Εκείνο  που υπόσχεται η δυναμική αυτής της παράγωγης, πιστέψτε με, κάθε περιγραφή θα το καθιστούσε δυσανάλογα μικρό.

«ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»  του Κάρολου Ντίκενς – Θέατρο ΔΙΑΝΑ

Κείμενο: Κάρολος Ντίκενς

Μετάφραση: Μαρία Σ. Μπλάνα

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά – Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα

Πρωτότυπη μουσική/στίχοι/ενορχήστρωση/ηχητικά εφέ: Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου

Κίνηση/Χορογραφίες: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Make-up artist & special effects: Ράνια Γιαννάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα & Κωνσταντίνος Μουταφτσής

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς

Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης

Video: Robin Beer

3d mapping: Ερατώ Τζαβάρα

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού ( A-PRIORI)

Παραγωγή: A PRIORI

Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Τατιάνα Μελίδου, Νίκος Βατικιώτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Αλεξία Στολιδάκη, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Γιάννης Φιλίππου, Βαγγέλης Ζάπας, Βασίλης Φακανάς, Άννα Μάγκου και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης guest έκπληξη !

17844269056 o

 

  • Κα Μαχαιρά, τί είναι για’ σας το θέατρο ευρύτερα;

Ο χωρόχρονος στον οποίον, εν δυνάμει, όλα μπορούν να συμβούν! Δόνηση των αισθημάτων και πεμπτουσία εγκεφαλικής και ψυχικής πληρότητας μετά από μια ενδιαφέρουσα παράσταση, από την πλευρά του θεατή.

Από την πλευρά του καλλιτέχνη, προσωπικά, εκφράζεται ως μονοπάτι, σε μια πορεία μαθητείας, αυτοπροσδιορισμού και επικοινωνίας.

  • Και τί είναι Χριστούγεννα;

Η απάντηση θυμίζει τον κεντρικό ήρωα. Τα Χριστούγεννα είναι ένα έθιμο που προσφέρει εργασία ανά τους αιώνες, λέω εγώ… (τα σχετικά με την υλική κατανάλωση θα σας τα πει ο ίδιος ο Εμπενίζερ Σκρουτζ),  αλλά και μια μικρή, δυστυχώς, ανάπαυλα θετικών εκδηλώσεων προς τους άλλους, στην σύγχυση της ελλειμματικής μας φύσης.

  • Τι συμβολίζει για’ σας ο Σκρούτζ;

Συρρίκνωση και φθαρτότητα. Αφύπνιση και μετάλλαξη. Αναγέννηση και συμπαντική ενότητα.

 

*Η Πολυτίμη Μαχαιρά είναι ενδυματολόγος και σκηνογράφος. Αριστούχος απόφοιτος της «ACADEMIE ROYALE DES BEAUX-ARTS DE LIEGE» σκηνογραφία – ενδυματολογία και της «A.R.B.A.L.» ζωγραφική.

Συνεργάζεται με κρατικές και ιδρωτικές σκηνές στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου απέσπασε βραβεία και διακρίσεις. Ασχολήθηκε με video art, σκηνοθεσία-εικονοληψία και κατασκευή vitraux. Δραστηριοποιείται σε θέματα κοσμολογίας, άθλησης και εναλλακτικής κουλτούρας.

 

Διαφήμιση